"Livet går vidare"

Sigtunabon Carina Nilsson är döende. Hennes kamp och liv kommer att visas i ett filmklipp på cancergalan "Tillsammans mot cancer" 2017.

11 oktober 2016 13:43

"Jag är döende. Jag har kanske ett år kvar att leva." Så står det på Sigtunabon Carina Nilssons blogg "In your face" på aftonbladet.se.

Det som hon först trodde var vanligt ryggont var istället ett återfall, hon hade sju tumörer i skelettet, tumörer som även satt sig i benmärgen.

Diagnosen, som hon fick i mars, är en trippel negativ bröstcancer som spridit sig. Det finns inget botemedel, endast cellgifter kan förlänga hennes liv.

– Välkommen! säger Carina Nilsson glatt och leder mig in i lägenheten i Sigtuna där hennes mamma Inga-Lill och hunden Skrollan ger henne sällskap.

Efter mitt besök kommer de att åka till Mall of Scandinavia och shoppa. Allt verkar som vanligt hos Carina Nilsson. Hon är trevlig, pigg och glad.

– Fast jag känner mig svag i kroppen, trött. Man drabbas ofta av utmattning när man är cancersjuk och det hjälper inte att sova, man blir trött ändå, så det är bäst att komma upp och göra saker för att motverka tröttheten, säger hon.

Det är alltså andra gången Carina Nilsson kämpar mot sjukdomen. År 2012 fick hon sitt första cancerbesked, och efter sex behandlingar med cellgifter under fyra månader så det blev hon friskförklarad. Nu, hela fyra år senare, fick hon återfallet, men hon deppar inte över detta.

Istället vill hon se till att folk förstår hur cancersjuka mår och vad de går igenom, därför ställde hon upp när TV4 ville följa hennes vardag för ett kort filminslag på cancergalan Tillsammans mot cancer som livesänds 9 januari. Tv-teamet följer med henne på cellgiftsbehandlingar, på hennes 45-årsfest nyligen, med mera.

– Jag är exhibitionistisk, säger hon med ett leende på läpparna.

Carina Nilsson är van vid att stå i centrum. Hon var modell redan som 16-åring och jobbade i Milano, Paris, Miami och New York. Vid 25 började hon intressera sig för smink. Det blev en passion och hon blev sminkös för bland annat modetidningen Plaza Kvinna, TV 4 och Aftonbladet TV.

Under vår intervju har hon aldrig nämnt att hon tycker synd om sig själv. Så jag måste fråga var hon hittar styrkan? Då berättar hon att hon lärde känna Gud när hon låg på sjukhus.

– Jag är nyfrälst. Gud hittade mig. Jag kände hur energi kom in i min kropp. Det var det starkaste jag har känt någonsin i mitt liv. Det kändes som tusen volt i kroppen, det bara blixtrade. Det var en otroligt stark känsla.

Men nu när det inte finns någon utväg från sjukdomen, känns det inte som Gud har övergivit dig?

– Nej, efter att jag fick Guds kraft känner jag mig inte rädd. Den energi som vi har i vår kropp dör inte, utan den går vidare. Jag fick som en bekräftelse på att det finns någonting efter livet som är så mycket större. Varje själ på jorden är här för att lära sig olika saker, och när vi väl har lärt oss dem så går vi vidare till nästa liv. Det är jag övertygad om, säger Carina Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago