Lärde Hollywoodstjärnor spela fiol

Eva Belvelin, som har coachat Hollywoodstjärnor som Jennifer Lawrence och Joely Richardson, startar sin fiolverksamhet i Sigtuna kommun.

22 juli 2019 07:00

Tidningen träffar Eva Belvelin på ett trädgårdskafé i Sigtuna där hon startar sin verksamhet efter sommaren. Hon tänker även snart flytta till Sigtuna.

Eva Belvelin är uppfinnare och företagare, och har coachat kända konsertmästare i Europa.

Europeiska Stråklärarförbundets vice president Elspeth Iliff, har beskrivit henne som en av Europas bästa fiolpedagoger idag, och det var en av anledningarna till att Hollywood kontaktade henne.

– Det var märkligt och kändes osannolikt. Jag var nästan säker på att det var någon dold kamera någonstans, säger Eva Belvelin.

Det var hösten 2017 som hon fick epost och några telefonsamtal från filmbolaget 20th Century Fox. De ville ha en fiollärare som skulle coacha en skådespelare att spela fiol. Eva skulle lära skådisen spela en melodi av Tjajkovskij och att spela instrumentet så att det såg proffsigt ut. Det var hela tiden väldigt mycket hemlighetsmakeri kring det hela.

Samtalen var bland annat från filmproducenten Mary McLaglen, som jobbat med stora stjärnor som Sandra Bullock och Hugh Grant, med flera. Hon har producerat bland annat Apornas Planet: Striden, The Proposal och Joy. Just då skulle hon producera Red Sparrow, en spionthrillerfilm. Francis Lawrence, som tog över regissörskapet för filmatiseringarna av Hungerspelen, var regissör.

Under två veckor bodde Eva Belvelin i lyx i Budapest med bland annat limousin och chaufför – för att hon skulle coacha skådespelare som Jennifer Lawrence och Joely Richardson.

Läs även: Från Hollywood till Sigtuna

Läs även:Steningebo aktuell med Hollywoodfilm

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago