Kyrka utsatt för inbrott och skadegörelse

Uppbrutet golv, krossade rutor, sönderslagna lamphållare och trasig elektronik.

19 februari 2015 14:45

Så ser det ut i Norrsunda kyrka torsdagen den 19 februari.

Det var en vaktmästare som vid tolvtiden skulle göra ordning för dagens begravning som upptäckte vad som hänt i Norrsunda kyrka i Rosersberg. Det var så mycket förstört att begravningsceremonin flyttades till Märsta kyrka.

Kyrkoherden Per-Johan Svärd säger att allt var i sin ordning i kyrkan på onsdagen.

Enligt polisen utsattes kyrkan för inbrott och vandalisering natten mellan 18 och 19 februari.

Gärningsmännen hade tagit sig in i kyrkan genom att krossa ett fönster. Inne i kyrkan hade de bland annat slagit sönder lampetter av mässing och brutit upp delar av stengolvet.

Slutligen hade gärningsmännen försökt ta sig ut genom vapenhuset, men misslyckats.

Polisen frågar sig om det finns någon religös anknytning till kyrkan som skulle kunna förklara raseriet i vandaliseringen

Enligt polisen har de inte sett något liknande tidigare.

Polisen har säkrat en del spår.

Enligt Benny Runsten, präst i Norrsunda församling, har församlingsgården i Rosersberg också drabbats av inbrott och skadegörelse förra helgen, någon gång mellan fredag och lördag.

Tjuvarna gick in genom att krossa en fönsterruta med en mursten. Tjuvarna tog choklad och sedlar från kyrkans Fairtrade-skåp, en dator och en dokumentportfölj.

– Det finns ett vittne som har sett tre unga män i området. När en av grannarna kommit fram och frågade dem så sade de sig vara vilsna och leta efter pendeltågsstationen. Men även när de visades vägen dit så gick de åt ett annat håll, säger Benny Runsten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!