Kvinnor som älskar hojlivet: "Körglädje och tolerans är honnörsord"

MC-klubben Bike Babes Stockholm har nyss fyllt fem år. Idag har den 865 medlemmar och alla är kvinnor. Hojlivet med kvinnor är att köra mc med tolerans och mindfulness – men ibland kan de busa med någon kaxig sportbilsförare.

28 augusti 2019 07:00

– Den otroliga gemenskap som finns i Bike Babes Stockholm är magisk, säger Rosersbergaren Jenni Christiansson.

Hon förklarar varför:

– Alla är välkomna och inkluderade. Det spelar ingen roll vilket yrke man har, hur gammal man är eller vilken typ av motorcykel man kör. Det gemensamma intresset skapar nya härliga vänskapsband. Det finns alltid någon där som peppar och hejar på.

Jenni Christiansson blev medlem för över tre år sedan. Hon bestämde sig för att ta mc-kort då hennes bror kör hoj. Senare träffade hon sin sambo som också är motorcyklist.

– Känslan när man sitter på motorcykeln är frihet och lugn. Det är som mindfulness, för när man sitter på motorcykeln måste man vara väldigt närvarande vilket innebär man kör ifrån bekymmer och befinner sig fullständigt i nuet, säger Jenni Christiansson.

Rosersbergaren Ing-Marie Hoffner är ny i gruppen. Hon tog mc-kort när hon var 21 år. Nu är hon 50 plus.

– Min goa tjejkompis Pia och jag körde riket runt. Jag fortsatte köra i cirka 10 år, varav halva den tiden på Nya Zealand som är ett fantastiskt land med underbara vägar för hoj, dock vänstertrafik. Jag hade sedan ett uppehåll under barnåren men tog fram min mc igen för några år sedan.

Hojlivet ger en frihetskänsla, enligt henne.

– Det är en speciell känsla i att snabbt kunna vicka till på gashantaget och köra om, njuta och luta i härliga kurvor. Kanske busa med någon sportbilsförare som är kaxig vid grönlyset, säger Ing-Marie Hoffner.

Bike Babes Stockholm välkomnar alla kvinnor med mc-kort och som bor i Stockholmsområdet, och de har även många tjejer från Uppsala.

– Medlemmar i Bike Babes Stockholm är uppe och kör på Rörken utanför Uppsala varje vecka, och då träffar vi alltid trevliga Uppsalatjejer. Städerna har liksom vuxit ihop allt mer så det är ibland svårt att dra en skarp gräns, säger grundaren Karin Pontén.

Nu har det även startats en grupp för tjejer på Gotland, Bike Babes Gotland, och ett par till är på gång, enligt henne.

Karin Pontén startade gruppen sommaren 2014 då hon saknade tjejkompisar att köra med.

– Jag såg ibland en tjej på hoj när jag själv var ute och körde, men kände inga. Jag ville ha sällskap men visste inte hur jag skulle hitta några tjejer att köra med. Killarna jag kände som hade kort hade alltid massa ursäkter och kom aldrig iväg. Då startade jag Bike Babes.

Klubben kör tillsammans, ordnar events, reser och hjälper varandra. Många tipsar varandra inför uppkörningar, resor, hojköp eller annat.

– Det finns ingenting som tjejerna i gruppen inte skulle göra för varandra. Här finns alla åldrar och alla yrken, i gruppen är vi alla lika. Många har fått vänner för livet.

Klubben har ett antal undergrupper, bland annat en där de matchar handledare och kvinnor som övningskör.

Varför har ni inga killar med i gruppen?

– Det finns redan många killgrupper, men jag saknade en kravlös tjejgrupp i Stockholm. Att vi har en bredd med olika åldrar och hojtyper och att det är prestigelöst är vår styrka. Körglädje och tolerans är honnörsord.

Vilka är era mål?

– Vi vill köra motorcykel tillsammans och umgås med varandra. Ibland blir det på grus, ibland på motorbana eller i kortege. Vi älskar hojlivet och vi har det gemensamt.

Hur ser framtiden ut?

– Vad sägs om Bike Babes Växjö, Bike Babes Köpenhamn och Bike Babes New York?

Läs även: Sportbilsfestival i Sigtuna

Läs även:Hembiträdet som skrev debutbok

Läs även:Märstadotter en av landets få kvinnliga majorer

MC-klubben Bike Babes Stockholm

Bildades sommaren 2014 av Stockholmaren Karin Pontén

Antal medlemmar: 865 medlemmar och alla är kvinnor.

Vem får vara med? Alla kvinnor med mc-kort och som bor i Stockholmsområdet, men även Uppsala. Nu har det även startats en grupp för tjejer på Gotland, Bike Babes Gotland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!