– Det är förkärleken för allt italienskt som har gjort att jag satsar på det italienska köket. Och det finns inget liknande här i Sigtuna just nu. Det blir den första napolitanska restaurangen i Sigtuna, säger den 31-årige ägaren Ejube Davidsun.

I slutet av juli öppnar Cicciotto på Stora Gatan 34. Det är en restaurang som satsar på det napolitanska köket, där pizzan har en särskilt plats. Neapel är ju av tradition pizzans hemstad.

Det var i mars 2019 som han tog över lokalen, där Sigtuna krog fanns tidigare. Direkt stängde han lokalen för renovering. Nu fyra månader senare är den redo för öppning.

Artikelbild

| Neapolitansk pizza på Cicciotto.

– Det blir inte som en pub med hög musik som Sigtuna krog var. Vi satsar istället på äkta italiensk mat i en lantlig och hemtrevlig miljö med bykänsla.

Restaurangen blir också som en marknad där man kan köpa de italienska råvarorna.

– Det är ett unikt koncept i Sigtuna, och vi tar hit anställda från Italien för detta. Pizzabagaren har flugits hit från Italien, han har bott i Sverige i endast tre månader.

Cicciottos pizzabagare, eller pizzaioli, har jobbat i restaurangbranschen i Italien i 25 år.

Artikelbild

| Cicciotto finns i det stora huset på Stora Gatan 34

Det finns många pizzerior i Sigtuna kommun, vad gör er pizza speciell?

– Det skiljer sig i degen och råvarorna. Det är också sättet man bakar napolitansk pizza på, så utseendet är annorlunda, pizzan är tjockare i kanten, och den känns inte så tung i magen, säger Ejube Davidsun.

– Många råvaror kommer att flygas från Italien via vår leverantör i Stockholm.

Cicciotto serverar nio typer av napolitanska pizzor, bland annat pizza margherita.

Napolitansk pizza finns med på Unescos världsarvslista, och för att en pizza ska kallas napolitansk måste just följande ingredienser finnas med: San Marzano eller Romatomater och buffelmozzarella.

– Vi kör San Marzanotomater, buffelmozzarella och Fior di latte.

Förutom pizzor och andra napolitanska rätter som spaghetti con le vongole, finns det även klassiskt italienskt som efterrätterna tiramisu, pannacota och italiensk glass.

Har din familj italiensk bakgrund?

– Vi är inte från Italien. Jag är född i Sverige, men mina föräldrar kom till Sverige på 1980-talet. Min pappa har drivit restauranger i Sigtuna tidigare, som Amandas krog och Sigtuna golfklubbs restaurang och är igenkänd bland de flesta Sigtunabor, säger Ejube Davidsun.

Läs även: Trädgårdskafé med plats för fler gäster

Läs även:Ny McDonald's visar köket

Läs även:Nytt hotell i Rosersberg