Mårtens årsdag - en sommarfest

Kattens glada minnen hyllas med livemusik, tryckluftskanoner laddade med apelsiner, brända däck och bilutställning.

21 juni 2017 08:00

Märstabon Pelle Palola visste inte riktigt vad Mårtens Memorial handlade om. Han hade bara hört ryktet om det - om ett privatarrangemang dit nyfikna besökare är välkomna. Det skulle finnas livemusik på platsen, en MC- och en bilutställning.

– Det är jättetrevligt och så nära Märsta, säger Pelle Palola som tog några vänner med sig för att kolla vad det var.

Det var först när Sigtunabygden förklarar vad Mårtens Memorial är för något som han fick veta vad dagen innebär.

– Vad häftigt! För en katt!

Jodå. Mårten är en katt. Odensalabon Timo Lipitsäs kära katt som blev 30 år gammal. Mårten dog 2007 och sörjdes av Timo. Genom åren har årsdagen utvecklats till att istället glatt hylla kattens minne.

– Han var fem när jag fick honom, säger Timo.

Mårtens Memorial har blivit en årlig tradition som äger rum lördagen före midsommar. Det privata evenemanget lockar även nyfikna främlingar som vill se mc- och bilutställningen samt Timo Lipitsäs samling av militärfordon i trädgården vid Pukarhagen i Odensala.

Det går inte att missa Timo Lipitsäs trädgård. Från vägen syns hans flygplan som står parkerat bland fordonen; en radarbil, en stabsbil och en tankbil, allt i trädgården. Farkosten är en Antonov An-2, världens största biplan eller dubbeldäckare.

I trädgården finns även en klockstapel omringad av några gravstenar - också en del av hans samling, samt runstenar som han själv ristat och format.

Festen i år ägde rum den 17 juni. Den började klockan 15, men fler kom senare under kvällen. Det fanns korv- och hamburgarförsäljning samt livemusik med Uppsalabandet Hidden Entry där Sigtunabon Magnus Ollas spelar gitarr.

– Jag har detta varje år eftersom det är en kul grej, man är dum i huvudet helt enkelt, säger Timo Lipitsä.

Vid en tryckluftskanon försökte några män skjuta apelsiner mot en radiostyrd helikopter. Men innan de ens kunde börja så föll den lilla helikoptern ned längre bort på fältet på grund av att batteriet tog slut.

Här fanns också minicruising inne i trädgården med veteranbilarna och mc som körde långsamt.

En stund visade två bilister lite "drifting", det vill säga mullrande motorer, brända däck och skrikigt ljud. Rök följde bilarna som körde fram och tillbaka på vägen framför Timo Lipitsäs hem.

– Det är som ett vuxendagis, säger Timo Lipitsä.

Märstabon Ewa Rees skrattar.

– Det är som på filmen Cry Baby från 1950-talet. Det är sjukt! Och stackars däck, säger Ewa Rees.

Gitarristen Magnus Ollas har spelat på Mårtens memorial i tio år nu.

– Det är fantastiskt, väldigt speciellt. Och med cruisningen är det en riktig svensk sommar. På tal om det, vill du cruisa? I så fall är det bara att lifta!

Så hjälpte han Sigtunabygden att åka med i trädgården i en T-Ford från 1930-talet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago