Lastbilsolycka krossade konstnärens dröm

Eva Szentiványis ateljé var en dröm som förverkligades, men den krossades av en långtradare. Nu har hon gjort en utställning om händelsen.

"Liten hushög" av keramikern Eva Szentiványi.

"Liten hushög" av keramikern Eva Szentiványi.

Foto: Pressbild

Sigtuna kommun2019-09-18 14:00

 Olyckan hände en sommarnatt 2017.   

– En 60 ton tung långtradare med släp, fullastad med asfalt, körde av vägen och kraschade in i det hus som jag hade min ateljé i, säger keramikern Eva Szentiványi. 

Huset flyttades en meter, och blev förstört.   

– Några månader senare förseglades också huset på grund av rasrisk, så även de saker som eventuellt var hela har gått förlorade. Det går inte att öppna porten ordentligt, huset hänger på den, så det gick inte att få ut det större inventariet som ugnar och möbler.   

Det var ett "jättetrauma på flera plan" för konstnären som byggde sin drömateljé i Vidbo i Skepptuna. 

–  Det var ju lite antingen ge upp och deppa ihop eller skapa en riktning framåt. Jag ville inte ge upp så jag ansökte om att göra den här utställningen redan för två år sedan. Det tog lång tid för mig att faktiskt närma mig materialet. Min ateljé var ju borta, med allt material – alla färger och penslar och verktyg och maskiner och så vidare – som jag samlat på mig under 20 års tid var borta. Jag fick börja om från början på sätt och vis.   

Utställningen äger rum på Konsthantverkarna i Stockholm. Där visar hon blandade konstverk som kretsar kring sorgen efter huset och ateljén. Utställningen pågår 14 september– 2 oktober.  

–  Vad som kommer hända med ateljén är oklart, men den rasar sakta. Och då ersättningsfrågan inte är löst har jag arbetat hemma till största delen, och skapat objekt utifrån den förutsättningen.

Karta: Vidbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!