Hon ritar in Märsta i julkalendern

Anna Westin, som har vuxit upp i Märsta, och hennes förebild Sven Nordqvist har en sak gemensamt – de har båda tecknat ­Sveriges Radios julkalender.

4 november 2014 14:35

Julkalendern brukar säljas i en halv miljon exemplar. Så i december kommer många få se Anna Westins arbete.

– Det är en otrolig ära. Jag vågade inte tro att det var sant när Sveriges ­Radio ville att jag skulle illustrera årets kalender. Det tog en lång tid innan jag förstod att det var på riktigt. Jag är illustratör nummer 58 som gör en julkalender, säger Anna Westin.

Förutom själva kalendern ska dessutom olika illustrationer visas på SR:s hemsida varje dag. Det blir även en tävling, och bland priserna finns en originalillustration.

Anna Westin har alltid gillat att rita och hon ­visste redan som femåring att hon ville jobba med det. Hennes förebild var Sven Nordqvist, mest känd för böckerna om gubben Pettson och hans katt Findus. Han illustrerade julkalendern 1983.

– Jag växte upp med julkalendern som tradition. Jag lyssnade på den i ­radion, såg den på tv, och hade julkalendrar vars luckor jag öppnade varje dag.

Julkalendern 2014 utspelar sig på en liten ort som heter Mårsta, och är en berättelse där Märsta spelat roll som förebild. Produktionschefen uppmuntrade Anna Westin att göra detaljer i illustrationen med en blinkning till Märsta, och därför har hon lagt in bland annat ishallen, Husby-Ärlinghundra ­kyrka och Valstas vattentorn i julkalendern.

Även hennes 16-åriga Jack Russell-hund, Idefix, finns med.

– Julkalendern är mitt absolut största jobb ­hittills, det känns kul, säger Anna Westin.

Anna Westin avslutade sin femåriga illustrationsutbildning 2010. Samma år satsade hon på en egen firma. Sedan dess har hon gjort illustrationer för bland annat Skansen och tidningarna Föräldrar och Barn, Platsjournalen och för Sigtunabygden.

Anna Westin

Ålder: Fyller 30 den 28 november

Bor: Solna sedan fyra år, kommer från Märsta

Familj: Mzannen Erik, bebisen Juno och hunden Idefix

Aktuell med: Sveriges Radios julkalender 2014, ”High Tower”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!