De älskar sin skola

I morgon, lördag 20 maj, firas Sigtuna folkhögskolas 100-årsjubileum med ett stort kalas.

19 maj 2017 15:29

Festen äger rum på eftermiddagen och kvällen. Allmänheten är inbjudna till firandet på eftermiddagen. Då blir det utställningar, teaterföreställningar och andra aktiviteter.

Sigtunabygden har pratat med fem studerande om födelsedagsbarnet.

– Mitt år på Sigtuna folkhögskola är det bästa året i mitt liv. Bra lärare, bra utbildning, stora lokaler, det är lyxigt jämfört med andra mellanskolor, säger Sandrine Hanna, en av de studerande.

Emelie Isaksson och Max Grahn, är två studerande. De säger:

– Vi har bra gemenskap trots att vi är olika åldrar och bakgrunder. Skolan är inte grupperad som i andra skolor. Alla hejar på varandra.

Hur kommer det sig?

– Vi alla vill göra något med livet utan att konkurrera med varandra. Vi har ett annat driv nu, säger Catharina Caspersson.

Constanza Paredes betonar lärarnas goda relation med de studerande.

– Till exempel förstår de mig när jag kommer sent på grund av att jag har barn.

De tycker att lärarna är förstående, har bra bemötande och anpassar sig till varje elev. Det gör att eleverna känner sig sedda. Det resulterar även i att de inte tävlar mot varandra. Och det leder till att värme och kärlek sprids i skolkorridorerna.

Finns det inga problem alls på skolan?

De tänker efter och tittar på varandra, och har verkligen svårt att komma på något.

Catharina Caspersson säger dock att hon gärna vill att fler teatergästlärare stannar under en längre period - i en eller två veckor, istället för bara en eller två dagar.

– Till exempel kom en lärare i mim under två dagar, och vi har lärt oss mycket. Vi kunde ha lärt oss mer om läraren hade stannat några dagar till.

Under besöket på skolan träffar jag även deras lärare och rektor.

Lärarna berättar att många studerande som går på Sigtuna Folkhögskola har haft svårt med livet. De kan ha varit ett spelberoende, ett missbruk eller arbetslöshet. De har inte fått den hjälp de behöver, eller har gått vilse.

Många har varit utsatta för mobbning tidigare.

– De kan vara ungdomar från mindre orter, till exempel med någon politiska åsikt, bakgrund eller homosexualitet som gör att de blir mobbade eller känner sig utanför, säger läraren Ulf Stålhandske.

Skolan har därmed blivit en andningshål för de studerande.

– Folkhögskolan har varit en möjlighet för eleverna att kliva in i samhället, erövra vardagen och bli det man kan vara, sager läraren Anette Lydén.

Känd fd studerande

Gösta Vestlund, svensk folkbildnings stora levande legend, var en gammal studerande och lärare på Sigtuna folkhögskola.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!