Vertumnus heter en av världens mest kända tavlor, målad av den italienska konstnären Giuseppe Arcimboldo. Porträttet visar Rudolf II, en tysk-romersk kejsare från familjen Habsburg, förändrad till årstidernas gud med ett ansikte av frukter och blommor. Det är världskänt.
– Många känner igen tavlan, men känner inte till att den finns på Skoklosters slott, säger Margareta Berglund Hamngren, slottets pressansvarige.
Därför vill Skoklosters slott nu uppmärksamma Vertumnus och Arcimboldos porträttserie av årstiderna, där våren framställs med blommor, sommaren med grönsaker, hösten med frukter, och vinterns frostbitna träd.
När Sigtunabygdens reporter hälsar på pågår arbetet med förberedelserna inför sommarutställningen för fullt. Blommor, björklöv och ris som ska användas till Gunnar Kajs installation ligger på marken. Gunnar Kaj står bakom blomsterdekorationerna vid Nobelfesterna och det är hans blomsterinstallation som kommer att synas från den 6 juni.
I juli och augusti är det Emma Karp Lundströms tur att visa sin hängande gräskrona och äppel- och potatistavla. Hon är känd för sina gigantiska äppeltavlor i Kivik i Skåne.
– De är Sveriges främsta blomsterkreatörer, så besökarna kommer att mötas av blommor på borggården under vissa perioder under sommaren, säger Bengt Kylsberg, utställningsproducent.
På bottenvåningen finns fyra skulpturer, "Årstiderna", av den samtida amerikanska konstnären Philip Haas. Han är världsberömd för sina skulpturer som är över 4,5 meter höga. Skulpturerna framställer Arcimboldos porträtt i tre dimensioner. På Skoklosters slott visas dock mindre skulpturer i glasfiber, men med samma fantasifulla huvuden av blommor, grönsaker, frukt och kvistar.
För första gången har Skoklosters slott producerat en film, 13 minuter lång, som visas på utställningen. Filmen berättar bland annat om Arcimboldos anställning som hovmålare i Prag och hur svenskarna stormade in i Prag 1648 och tog konstverk som krigsbyten.
Bengt Kylsberg, som har skrivit filmens manus, berättar för mig att Prag var Europas kulturella huvudstad på 1500-talet, så när Sveriges drottning Kristina fick krigsbyten lade hon beslag på en av världens finaste konstsamlingar.
Men när hon abdikerade 1654 och konverterade till katolicismen tog hon med sig en del av konstsamlingen till Rom.
En del konst skänktes bort till svenska adelsmän och hamnade bland annat på Skoklosters slott i Håbo och Bogesunds slott i Vaxholm.
Slottets olika utställningsrum på första våningen draperas i gult och svart tyg, som var familjen Habsburgs färger. Utställningen visar hur en svensk soldat såg ut, olika krigsbyten från Prag som till exempel Tycho Brahes teleskop, och böcker, kanoner, och andra föremål.
Vad vill ni lära besökarna genom denna utställning?
– Att vi har varit i Prag som en stormakt och tagit stora krigsbyten. Men samtidigt vill vi visa en del av den yppersta världskonst och kulturskatt som finns i slottets samlingar, säger Bengt Kylsberg.
Samtidigt som denna sommarutställning invigdes på Sveriges nationaldag den 6 juni öppnade också en fotoutställning, "A frozen tale" på andra våningen.
Bilderna är tagna på Skoklosters slott förra året av den australiensiska konstfotografen Alexia Sinclair. De berättar historien om slottets byggherre Carl Gustav Wrangel och slottets dåtida berömda besökare.
Utställningen Vertumnus - årstidernas gud, 6 juni-28 september
Filmer om Arcimboldos porträtter Vertumnus och Bibliotekarien, 6 juni-28 september
Blomsterinstallation av Gunnar Kaj, 6 juni och framåt till de vissnar
Gräskrona samt Äppel- och potatistavla av Emma Karp Lundström, 1 juli och 24 augusti
Fotoutställningen "A frozentale" av Alexia Sinclair, 6 juni-28 september