Alla färger på Konsthall Märsta

Konst Nu, som börjar 18 oktober, blir som ett smörgåsbord av olika konstnärliga ­tekniker och genrer. 37 konstnärer från hela ­landet deltar.

17 oktober 2014 13:52

Konstutställningen Konst Nu firar tioårs­jubileum. 37 konstnärer deltar, och konstverken görs mer tillgängliga genom att evenemanget äger rum på Konsthall Märsta.

Den äldsta i gruppen är 103-åriga Anna Norman, född i november 1910, som skapar ulltavlor i växtfärgad ull.

Sigtunabygden hälsar på henne direkt efter hennes eftermiddagssiesta. Hon flyttade till Märsta för omkring tre år sedan, efter mannens död. Gården Månstad utanför Ulricehamn blev för stor för en ensam hundraåring, och hon vill ha nära till sin dotter, som bor i Steninge.

Dottern, 70-åriga Inger Stenlund, är det enda av tre barn som fortfarande lever.

Anna Norman och ­Inger Stenlund tar emot mig i vardagsrummet med utsikt över Arlandagymnasiet. Väggarna är fullproppade med tavlor med naturmotiv och landskap, de flesta har Anna Norman gjort själv. På golvet står också några stycken. De ser ut som oljemålningar i höstfärger, men när jag tittar närmare märker jag att det är färgad ull. Ett av dessa konstverk, en tavla som visar ett skyttevärn vid midnatt i Norge, ska hon visa på Konst Nu. Den gjorde hon 1976.

– Efter andra världskriget var Norge så fattigt och slitet. Jag vandrade omkring på olika platser i Norge, säger Anna Norman.

Hon gjorde skisser över platser, som hon senare använde sig av för att göra tavlor.

Hon gillade att plocka växter och gick på färgningskurs, och när sonen ­berättade för henne om en kontsnär som gjorde ulltavlor bestämde hon sig för att färga ull i stället för garn och göra fårullstavlor.

Anna Norman är ett exempel på att det aldrig är försent. Hon har alltid haft intresse för konst, men först vid 100 års ålder hade hon sin första egna utställlning i Kristinehamn.

Flytten till den nya orten Märsta stoppade henne inte heller. Hon har hunnit ställa ut på Forum i Märsta och på Sigtuna Kulturgård och snart på Konsthall Märsta.

66-åriga Märstabon Ulla Pohjanen, som kommer ursprungligen från Finland, deltar med att par naivistiska ­porträttbilder i akvarell. En heter ”Mamma”, en kvinna med platina­blont hår och ­basker.

– Det är min mamma, en stark kvinna som styrt över familjen.

Hon är nu 84 år, säger Ulla Pohjanen stolt om sin mor.

Det andra porträttet heter ”Hen”.

– Jag vet inte ännu om det är en tjej eller pojke.

Ulla Pohjanen blev konstnär mitt i livet när hon var 40 år. En förebild, den kända finska konstnären Helene ­Schjerfbeck, inspirerade henne att måla kvinnor.

Att hon fastnat för ett naivistiskt sätt att måla är mycket på grund av Sigtunakonstnären Lars-Erik Falks råd till henne: ”Var trogen ditt sätt att måla.”

Hon har ställt ut på över 200 utställningar och under Konst Nu år 2008 vann hon silvermedalj med motiveringen: ”Ur total respektlöshet inför form och proportioner framträder ett barnsligt mjukt och känsligt måleri.”

Emma Simu är fritidsledare i Sigtuna kommun och student på Konstfack i Stockholm. Hon deltar med en illustration av Olof Palme på en skateboard med texten: ”Samhällets välfärd i dag får Palme att vända sig i graven”.

– Det är ett mörkt citat, säger den 32-åriga konstnären.

Hon använder akrylfärg och poscapennor.

– Poscapennor är akrylfärg på penna. Jag är inte så duktig med pensel, och då är det lättare att göra smådetaljer med posca­pennor, säger Emma Simu.

Konst Nu 2014 pågår under tiden 18–31 oktober. I år är det tionde gången som Sigtuna Kulturförening arrangerar denna jurybedömd utställning.

Konst Nu

Har 37 deltagare. De från Sigtuna kommun är:
Anna Norman, växtfärgad ull
Kristina Lilliehöök, fritt
Siri Öryd, akvarell
Anette Källström Buckley, akryl
Monika Boström, akryl
Ulla Marjatta Pohjanen, akryl
Birgit Bystedt, olja
Susanna von Krusenstierna, akryl
Anna-Karin Wetzig, tusch
Emma Simu, akryl och poscapenna på skateboard

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!