Mälardalens ridgymnasium lämnade in sin ansökan till Skolinspektionen den 17 augusti.

– Skolans namn är i dag Sveriges Ridgymnasium Sigtuna. Om ansökan beviljas byter skolan namn till Mälardalens Ridgymnasium Sigtuna. Våra planer för skolan är att skapa ett starkt samarbete med de två övriga skolor som vi driver. Vi vill stärka de samordningsfördelar man får med tre skolor i samma närområde. En starkare organisation med samma ledning, fler kollegor inom samma ämnen och kurser, och ett större antal elever, säger Bobo Fuchs, MRG:s skolchef.

MRG har två skolor tidigare, i Västerås och i Gustavsberg.

Sveriges Ridgymnasium, SRG, på Hagbyholms gård i Sigtuna är relativt nystartad. Skolan öppnade 2015 och har i dag 54 elever. Sedan starten har polisanmälningar gjorts om stölder, djurmisshandel och ett strypförsök på en elev av en utomstående. Vissa föräldrar och grannar har hört av sig till Sigtunabygden och valt att rikta kritik mot skolan. Å andra sidan har andra elever och föräldrar försvarat skolan.

Företrädare för SRG vill inte ge någon kommentar till Sigtunabygden kring varför man väljer att överge och lämna över verksamheten. MRG:s Bobo Fuchs säger sig dock kunna tala för bägge parter:

– SRG:s motiv till förändringen är att de avser att fokusera på skolans utveckling i södra Sverige och skolorna i Kungsbacka, Varberg, Lund och Svedala.

I dag rapporterar MRG:s personal på plats i Sigtuna till SRG som fortfarande har det fulla ansvaret.

Med tanke på tidigare polisanmälningar, hur tänker ni kring säkerheten?

– Att eleverna ska känna sig säkra och trygga både i och utanför skolan är något vi jobbar löpande med både ur säkerhetsaspekten, men även förebyggande med hjälp av elevhälsan, säger Bobo Fuchs.