Kriminalvården polisanmäler 37-åringen

Den 37-årige man som på tisdagen skulle tvångsutvisas till Jordanien har polisanmälts av Kriminalvården.

10 augusti 2017 12:29

Anmälan gäller hot och våld mot tjänsteman, enligt Claes Nöjd, ställföreträdande chef på Kriminalvårdens nationella transportenhet. Han säger att de tre personer från Kriminalvården som skulle transportera mannen från Migrationsverkets förvar i Märsta till Jordanien inte har utövat något otillåtet våld. Samtidigt betonar han att personalen har rätt att använda sig av vissa tvångsmedel när en person som ska tvångsutvisas sätter sig till motvärn.

37-åringens advokat Roba Azzam sade på onsdagskvällen till UNT att mannen i samband med tvångsutvisningen orsakats allvarliga skador som krävde sjukhusvård.

– Min klient uppger att han har blåmärken och rodnader på kroppen utifrån det våld han utsatts för, sade hon.

Stefan Marcopoulus, pressekreterare på Noa, polisens nationella operativa avdelning, sade till UNT på onsdagskvällen att 37-åringen varit våldsam och att det därför fattades beslut om att använda handfängsel. Annan utrustning som får användas är bodycuff (anordning som fixerar händerna vid midjan), kardborremmar och spotthuva. Tvångsmedel är dock ovanliga. Enligt Kriminalvårdens egen statistik har sådana använts vid sex procent av utvisningsresorna under det senaste året.

Tvångsutvisningen i tisdags kunde inte genomföras eftersom Jordanien vägrade ta emot mannen.

LÄS MER: Tvångsutvisning med specialplan misslyckades

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!