Konstverk hjälper barn med gomspalt

Sigtunakonstnären Inge Petterssons tavla ska säljas till stöd för barn födda med läpp-, käk- eller gomspalt.

18 december 2018 07:00

Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt någonstans i världen, enligt hjälporganisationen Operation Smile.

Gomspalt är en medfödd missbildning som tidigare kallades harmynthet.

Flera av barnen har svårt att äta och tala så att andra förstår. De riskerar då att bli mobbade och utsatta för fördomar och trakasserier som tvingar in dem i isolering och ensamhet.

– I år är det första gången som vi säljer lotter för ett konstverk som har skänkts till oss, säger Jan Hennig från Rotary Sigtuna.

Oljemålningen står i dag på Apoteket på Stora Gatan i Sigtuna, och den ska lottas ut 9 februari under Rotaryklubbens årliga Midvinterkonsert, där jazzsångerskan Viktoria Tolstoy medverkar.

Klubbens mål är att samla in 30 000 kronor – och pengarna ska skickas till Operation Smile, en internationell hjälporganisation som hjälper barn med läpp-, käk- eller gomspalt.

– Organisationen skickar ut läkare och tandläkare som opererar barn, så att barnen får en ljusare framtid, säger Jan Hennig.

Barn med gomspalt har ofta svårt att ammas och får oftare öroninflammationer.

– 30 000 kronor räcker till tolv operationer, säger Hennig.

Rotary Sigtuna har även andra årliga projekt som ekonomiskt stöd till Väntjänsten i Sigtuna, plantering av blomsterlökar i Klockbacken, ”Bra Kamrat”-stipendiet på S:t Olofs skola. Klubben ger också stöd till ridverksamheter för handikappade barn, tillsammans med Ica Sigtuna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago

Ämnen du kan följa