Konstnären Lars-Erik Falk har avlidit

Lars-Erik Falk, en av Sigtuna kommuns mest namnkunniga konstnärer, har avlidit.

31 augusti 2018 15:09

Konstnären Lars-Erik Falk blev 96 år. Han gick bort i lördags den 25 augusti.

Internationellt var han känd som konstruktivist och finns omnämnd i de flesta konsthistoriska verk just som konstruktivist, enligt Sigtuna museums chef Ted Hesselbom. Och han har flera offentliga verk runt om i länet.

– Lars-Erik Falk var kommunens mest namnkunniga konstnär. När vi skulle göra den första separatutställningen 2014 på konsthallen i Märsta med en lokal konstnär var det många konstnärer som anmälde sitt intresse. När vi annonserade att det skulle bli Falk slöt alla konstnärerna i kommunen upp bakom beslså:utet. Han var älskad och respekterad av nästan alla, säger Ted Hesselbom.

I dag är fyra av hans verk i Sigtuna kommuns ägo.

Ett nytt konstverk av honom kommer också att invigas i Sigtuna stadsängar när bygget i området är klart.

Sigtunakonstnären Larz Eldbåge, som har känt Lars-Erik Falk sedan 1995 – genom yrket och genom att de kommer från samma stad Uppsala, säger så här om honom:

– Lars-Erik är den mest kända av oss yrkeskonstnärer som bor här i bygden. Han har betytt mycket för Sigtuna och gjort staden respekterad i konstkretsar. Lars-Erik är nog en av av de konstnärer som kommer att gå till konsthistorien genom sin konsekventa och ihärdiga forskning runt 73-grader och den konstruktiva, abstrakta konsten. Som konstvän har han alltid varit tillgänglig och har en alldeles speciell burlesk humor. Många förstår den inte men som uppsalaiensare så känner man den humorn väl. För mig har han som konstnär delvis varit en förebild och inspirerat mig inom den abstrakta konsten, säger Larz Eldbåge.

Läs också:

Falk ur retrospektiv vinkel

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!