Kommunordförande avbröt dödsmarsch

Exakt 300 år efter Karolinernas dödsmarsch gav sig kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) ut för att göra samma fjällvandring med bättre resultat. Men stormen Alfrida ville annorlunda. "Jag blåste omkull flera gånger", säger Olov Holst.

3 januari 2019 13:00

Kring nyåret 1718 inträffade en av den svenska arméns största tragedier.

Efter att Karl XII dödats i strid beslutades om reträtt från Norge och generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt valde en genväg över fjällen. Detta kom att kallas Karolinernas dödsmarsch, där fler än 4 000 karoliner i lågskor och tunna rockar frös ihjäl i en snöstorm under vandringen till Jämtland.

På dagen 300 år hade gått när Sigtunas kommunordförande Olov Holst och hans norska vän Rolf Gunnar Berg (äventyrare som bland annat korsat Grönland på skidor) i söndags gav sig ut på samma rutt på cirka sex mil, iförda likadana uniformer som dåtidens soldater. Visserligen med moderna gore-tex-kläder som komplement till Karolinermunderingarna. Ändå kunde det ha slutat illa den här gången också.

– Stormen Alfrida drabbade oss på kalfjället, säger Olov Holst när vi talas vid på onsdagen.

Han befinner sig i jämtländska Handöl, i sin pappas föräldrahem, och ligger nedbäddad med en rejäl förkylning.

– Jag mår inget vidare, har rätt hög feber och ont i halsen. På förmiddagen har jag torkat tält, sovsäckar och utrustning men nu ligger jag bara i sängen och äter alvdedon.

Den första snöstormen inträffade efter bara en dags skidfärd (cirka en mil) och innebar att Olov Holst och hans kollega fick stanna i tältet i 40 timmar.

– Vi var inblåsta och det fanns inget annat skydd än tältet. Varannan timme fick vi gå ut för att skotta snö och se till att tältlinorna var sträckta. Jag blåste omkull flera gånger, säger Olov Holst.

Samtidigt hade han drabbats av feber. Ändå övervägde duon att fortsätta när stormen bedarrat – tills de såg väderleksrapporten på tisdagsmorgonen.

– Då såg vi att nästa snöstorm var på väg in. Det, adderat till att jag hade blivit sjuk, gjorde att vi bestämde oss för att avbryta. Risken var för stor.

Hur känns det att det slutade så här?

– Jag har varit på expeditioner Himalaya och mycket i naturen så att jag vet att det finns två saker som du inte kan planera för. Väder och sjukdomar. Ändå finns en besvikelse över att inte kunna genomföra det vi har planerat under hösten. Men fjället finns kvar så vi kan göra marschen något annat år, även om det inte blir på 300-årsdagen.

Har du fått ökad förståelse för karolinerna?

– Vi sade att det är lite ironiskt att vi råkar ut för precis samma sak som de gjorde, bara några hundra meter från där armén var tvungen att övernatta första natten. Hade man tillräcklig fantasi kunde man nästan höra rösterna. För oss var det aldrig någon fara, vi låg i ett tält i sovsäckar och hade full koll på läget. Men tänk om vi hade varit där ute, i sommaruniformer ... Helt fasansfullt.

Läs även:

Många hushåll fortfarande utan el

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Dahlström