Kommunhusets gyllene par firar

Vissa kärlekspar firar sitt årsjubileum, medan andra firar lite oftare, varje månad till exempel. Pernilla Bergqvist och Johan Adler firar helst veckovis - varje onsdag för att vara mer exakt.

14 februari 2018 08:00

Det blir fina middagar, med matlagning som Johan Adler står för. Och champagne. De är så pass sentimentala att de till och med sparat varenda champagnekork som poppat ut varenda gång de firat kärleken, som har varat i snart ett år.

– Vi har börjat så sent, så vi firar gärna ofta, säger Johan Adler.

Namnen på de i kärleksparet är säkert familjära för många invånare i Sigtuna kommun. Johan Adler var före detta grundskolechef, som numera är tf kommunikationschef i kommunen. Pernilla Bergqvist är liberalen som leder barn- och ungdomsnämnden.

En tjänsteman och politiker, båda med starkt intresse för barnens skolgång, har blivit tokkära i varandra. I vissa kretsar hyllas de som kommunhusets gyllene par.

Men deras kärleksrelation har också fått kritik, åtminstone till en början.

En insändare skrevs av en politiker som tycker att det är jävigt att de blivit ett par. En annan person har polisanmält dem för tjänstefel och jäv, men polisanmälan blev nedlagd, enligt paret.

De har känt varandra i många år på grund av jobbet. Relationen var helt formellt byråkratisk till en början, enligt dem.

– Vi jobbade med skolutvecklingsprogram och ägnade fyra år av vårt liv till att diskutera skolpolitik, säger Johan Adler.

Vid årsskiftet 2016-2017 fick de jobba mer ihop på grund av tuffa ärenden såsom flytten av Råbergsskolan, Kulturskolan och den då misstänkta fritidsledaren, som nu är åtalad för flera brott.

Våren 2017 började det hända saker. De började bli vänligare mot varandra och pratade om andra saker, som böcker och musik. De upptäckte att både de gillar den brittiske rockgruppen The Smiths och den australiska musikern Nick Cave. De ville dela varandras tankar, och ville träffas oftare. Och de började se varandra i ett annat ljus.

– Han har alltid haft detta professionella förhållningssätt, men senare märkte jag andra sidor och egenskaper hos honom, som man man blir alldeles knäsvag av, säger Pernilla.

En sådan känsla har Pernilla inte haft på så många år, berättar hon. Hon har haft två jobb, har varit ensamstående mamma med två barn. Hon hade inte tid för något annat. Men så plötsligt kom det. En varm känsla i kroppen när han finns i närheten.

– Jag visste inte riktigt vad det var. Jag tänkte, "gud, jag känner mig så varm, vad är det här?" Jag kommer ihåg att vi satt på ett möte och så tittade vi på varandra, och det var som att jag fick en blixt. Jag tror att det var min kropp som ville chocka mig. Och jag tänkte, "Vänta här nu. Det här är något stort, något viktigt. Det går inte att ta miste om det här. Det var så starkt jag ryckte till! Jag tror mitt medvetande sade. "Missa inte chansen. Ta till vara på det här."

Hon var djärv nog att skriva till honom via sms.

– Jag tror inte du förstår hur mycket du betyder för mig.

Och så skrev han tillbaka:

– Jag tror vi måste träffas. Och prata. Imorgon.

Nu har många dagar, och onsdagar, gått sedan den pratstunden.

Kände du också blixten i kroppen, Johan?

Svaret är nej, inte på samma sätt. Men så berättar han om den allra första dagen han såg henne för cirka tio år sedan. Något Pernilla inte ens visste om.

– En gammal skolkollega och jag skulle till kommunhuset. Då pekade han på en tjej som gick på parkeringen och sade: "Det där är toppnamnet för folkpartiet." Då kom en blond tjej. Håret for i vinden och solen lyste på det. Jag kommer ihåg att jag lade märke till Pernilla då.

Redan då.

Läs mer:

Tjänsteman och politiker polisanmäls

Bergqvist anklagas för jäv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago