Knivhögg två på pendeltåget

En man högg ner två män med kniv under en färd på pendeltåget. Nu har knivdramat fått ett rättsligt efterspel.

4 juli 2019 14:55

Det var i februari som en 24-årig man, mitt bland övriga passagerare, drog kniv på pendeltåget mellan Knivsta och Arlanda. Två unga män som enligt flera vittnen grälat med mannen var de som skadades svårt i knivattacken. Det ena offret fick bland annat livshotande skador på ena lungan och samt blödningar i buken. Den andre mannen hade även han livshotande skador efter dådet – på inre bröstpulsådern och i hjärtat.

Enligt domen i Attunda tingsrätt döms gärningsmannen för försök till dråp. Han är känd för polisen sedan tidigare och döms denna gång även för att vid ytterligare tre tillfällen ha ertappats med att bära kniv på offentlig plats samt för ringa narkotikabrott och ringa stöld.

Straffet blev fyra års fängelse för 24-åringen som är folkbokförd i Sollentuna. Han ska även betala drygt 100 000 kronor vardera till de två brottsoffren, enligt domen.

I domen framgår också att de tre männen kände varandra. De var påverkade av alkohol och tabletter och hade varit i Uppsala för att stjäla cyklar som de hade med sig på tåget. Om det var pengar eller annat som de blev osams om är oklart. Brottsoffren – som båda kommer från Kungsängen – har under rättegångsdagarna sagt att de inte minns något alls av resan på pendeltåget.

Gärningsmannen har enligt domstolen begått brottet under påverkan av en allvarlig

psykisk störning, delvis utlöst av droger, men det står sedan: "det finns inget i det rättspsykiatriska utlåtandet som talar mot att hans handlande skulle ha varit medvetet och riktat

mot målsägandena". Att 24-åringen var medveten om vad han gjorde vinner

också stöd av hans egen utsaga inför tingsrätten, enligt domen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa