Khatsmuggling på Arlanda har halverats

Smuggling av färsk khat har halverats på Arlanda flygplats, på grund av drogförbudet i hela Europa.

15 maj 2019 07:00

En 45-årig man dömdes nyligen för att ha smugglat in drygt 40 kilo khat till Arlanda flygplats i april. Han fick fängelse i fem månader. Men khatsmuggling är inte längre ett lika stort problem som det var tidigare, enligt Pål Stålfors, Tullens biträdande chef för gränsskyddsenheten i Stockholm.

– Det är mindre khatsmuggling idag. Det beror på att man förbjudit khat i England och Holland, säger Pål Stålfors.

Han förklarar att färsk khat måste konsumeras fort annars ruttnar det. Den måste nå brukarna inom fyra till fem dagar. Khat produceras i östra Afrika. Tidigare skickades mängder khat till Sverige via England och Holland, där de betraktats som grönsak. Men sedan 2012 gäller i Nederländerna ett totalförbud mot drogen, och sedan 2014 har khat stoppats även i Storbritannien. Därmed betraktas khat som en drog i hela Europa.

Enligt Tullens siffror har det smugglats in drygt 198 kilo i fjol på Arlanda flygplats – vilket är cirka hälften av den mängd som smugglats in 2017. Som jämförelse togs 1,5 ton färsk khat i beslag på Arlanda 2014.

Cirka 300 gram utgör en dagsdos för en brukare, och den tuggas i en halvtimme.

Khat är en buske som växer på Afrikas horn och den Arabiska halvön. Den har rusningseffekter. Till västvärlden kom drogen på slutet av 1980-talet. Den narkotikaklassades i Sverige 1989.

– Den är centralstimulerande och liknar amfetamin.

Vanliga effekter är nedsatt sömnbehov, minskad hunger och eufori. Långvarig användning kan leda till psykos eller depression.

Läs även: ”Straffen för låga för narkotikabrott”

Läs även: Fälld för smuggling av khat

Läs även: Smugglade 80 kilo khat

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago