Kärleken för majs lever än – men utan offer till gudarna

Majsen hade en status av gudomlighet i indiankulturer – en symbol för själva livet. Föreningen El Salvador i Stockholms län har inte glömt sina traditioner. Snart firar de sin årliga majsfest i Odensala.

4 september 2019 11:30

– En vanlig historia är att gudarna gjorde flera försök att skapa människor men kasserade dem alla och blev nöjd först med dem som knådats ihop av majsdeg, berättar Ana Martinez från Solidarisk- och kulturföreningen El Salvador i Stockholms län.

Enligt aztekerna föddes majsen när solen exploderade och slungade ut en skur av hagel och guld. De hade både majsguden Cintotl och majsgudinnan Chicomecoatl, men för att majsen skulle växa krävdes vissa offer till andra gudar.

– Hur vördnadsfullt majsen behandlas berättades av en spansk munk på Montezumas tid: "När kvinnorna lägger majs i en gryta andas de först på majsen så att den inte ska bli rädd för elden."

I Sigtuna kommun har majsen firats av föreningen årligen sedan 2008.

I år hålls majsfestivalen i Odensala Bygdegård 14 september.

– Vi vill bevara våra kulturella rötter, seder och bruk.

I modern tid blir det så klart inga offer till gudar på aztekernas vis, utan det är kärlek och glädje som sprids.

Det blir teater, musik och dans. Det blir även ett tal om den Salvadoranska självständigheten: El Salvador förklarades självständigt av Spanien 15 september 1821.

Andra salvadoranska föreningar från Högsäter, Linköping och Berlin kommer också att delta. Det beräknas komma upp till 200 gäster.

Solidariska- och kulturföreningen El Salvador i Stockholms län, som står bakom evenemanget, har sitt säte i Märsta. De får hjälp av andra salvadoranska föreningar, Sigtuna Kommun och ABF för att arrangera majsfestivalen.

Ana Martinez passar på att belysa historier om majs och kärleken till den.

– Europeiska kolonister stötte på majs vart de än kom – som tur var, eftersom den blev basmat också för dem. Kolonister levde i så hög grad på majs att pellagra, brist på B2-vitamin, kom att kallas Columbussjukan.

Pellagra fick man då man levde på ensidig majskost.

Även USA:s gamla president George Washington var en majsälskare.

– Han hade majsgröt som vardagsmat och serverade vetebröd bara när det kom gäster, säger Ana Martinez.

Hon tillägger:

– Columbus fick korn av "mahiz" som gåva när han kom till Västindien på sin första resa 1492. Han tog dem med sig hem vid återresan. Några år senare började majs odlas i Spanien. Från 1500-1600-talen odlades majs även i Italien, Balkanländerna och Ryssland.

Läs även: Majsskörden firas med fest

Läs även:Tävlar i grill-SM

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago