Karaoke med skratt och tårar

Karaoke är en underhållningsform som tas på stort allvar i vissa kretsar.I Finland tävlar karaokeproffs, och på Filippinerna bjuds festgäster på karaoke. Tidningen har pratat med några som älskar karaoke i trakten.

23 januari 2019 07:00

När tidningen gjorde en efterlysning om karaoke bjöds reportern till två olika privata fester, där karaoke var en del av underhållningen. Så är det på Filippinerna, menade värdarna.

Redan på 1980-talet sjöng man karaoke på Filippinerna, till fest eller vardag. Det är vanligt att man hör grannarna sjunga i sitt hem, ibland tar man även med karaokemaskinen ut på gården eller gatan så att alla förbipasserande får beskåda och lyssna på sången.

– Vi är inte särskilt blyga när vi sjunger karaoke, säger Irene Catedrilla, en av gästerna hemma hos Märstabon Sylvia Sjöström som fyller år.

Irene och Sylvia börjar karaokeunderhållningen med Donna Summers "Hot stuff".

– Lookin' for some hot stuff, baby this evening, I need some hot stuff, baby tonight, dansar och sjunger kvinnorna i duett.

De andra gästerna sitter kvar kring middagsbordet. Mary Grace Sabado berättar att karaokekulturen kom till Filippinerna genom filippinska arbetare i Japan.

– Framför allt de så kallade "japayuki", säger Mary Grace Sabado.

Japayuki kallas filippinare som jobbat som underhållare i Japan.

Snart fick karaokemaskinen samma status som elfläkten och riskokaren. Varje hushåll skulle bara ha en.

Laurri Kuusinen arrangerar karaoketävlingar för sverigefinnar i Valsta och andra delar av landet. Han liknar Finland med Japan, Thailand och Kina när det gäller passionen för karaoke.

– I Finland finns karaoke i de flesta kaféer. I Sverige är intresset svalt, säger Laurri Kuusinen.

Han berättar till exempel att i hans karaokesystem finns tusentals finska låtar medan de svenska låtarna inte är fler än 600 stycken.

– Det är en stor skillnad! Sverige ligger efter, säger Laurri Kuusinen.

Man sjunger karaoke för att man gillar att sjunga och det är ett sätt att umgås med likasinnade, enligt honom.

Karaoke med Laurri Kuusinen hålls måndagar i Valsta kyrkans församlingshem Knuten.

Märstabon Mirelle Hildén har sjungit i kör som barn, och upptäckte karaoke tidigt, men vågade inte sig på det förrän hon blev uppmuntrad av publiken på rockkrogen Garage i Märsta. ”Mirre Mirre Mirre"” ropade alla på Garage. Och då ställde hon upp.

Nu är hon inte längre blyg.

– Jag sjunger för att det är såå fruktansvärt roligt! Jag struntar i om det låter för jävligt! Det får man tåla när man går på karaoke, säger Mirelle Hildén som ofta sjunger på Magasinet vid Märsta centrum.

På Filippinerna togs karaoke under en period efter 200-talet på alltför blodigt allvar av vissa människor, så att fenomenet "My Way killings" dök upp. Såkallades våldsamma bråk som har lett till döden på grund av man sjungit Frank Sinatras kända låt fel.

Karaokevåldet gäller inte endast Filippinerna. Det har rapporterats karaokevåld, eller "videoke rage" i Malaysia, Thailand, Kina och USA. Därför är det viktigt att komma ihåg några råd när man sjunger på karaokebarer: monopolisera inte strålkastarljuset och låt också andra sjunga. Det är också viktigt att sluta sjunga när du ombeds göra det.

Karaoke har sitt ursprung i Japan. Ordet betyder "tom orkester". Karaokemaskinen utvecklades av musikern Daisuke Inoue på 1970-talet. 2004 fick han Ig Nobel fredspris (Ig Nobel är en parodi på Nobelpriset) för karaokemaskinen – för att ha gett människor ett sätt att lära sig tolerans.

Läs även:

Märstas kulturoas fyller tio

Säsongsstart för sopplunchen

Kunderna vill "vakna snygga"

<p>Här finns karaoke i urval</p>

Banco bar vid Märsta station

Magasinet vid Märsta centrum

Valsta kyrkans församlingshem Knuten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago