Kanadagäss ska skrämmas bort

Jakt är ett ineffektivt sätt att hålla gässen borta, om det är de ansvariga överens, men en jägare är anlitad.

20 april 1916 11:53

Problemet med kanadagässen och deras bajs har under åren varit störst vid Sjudargårdsbadet i Sigtuna enligt Tapani Röyttä, simhallschef och ansvarig för utebaden i Sigtuna kommun. Som värst har det varit ett par hundra fåglar.

– Vi kommer att skjuta av litegrann. Men det är inte någon hållbar lösning, det är mer för att skrämma dem. Vi har försökt med fågelskrämmor som vi har på Midgårdsbadet men problemet är att människor stjäl dem annars hade det varit det absolut bästa. Är det någon som har en annan god idé tar jag gärna emot den, säger han.

Kenneth Jansson är kommunal skyddsjägare:

– Vi åker dit på mornarna nu innan de lägger ägg. Vi kommer mest att skjuta över dem så de skräms i väg, men det kommer alltid nya som inte blivit skrämda, säger han.

Jakt är inte okontroversiellt och heller inte den mest effektiva metoden, säger Jörgen Johansson, chef på miljö- och hälsoskyddsenheten. Skjuter man en blir resten av flocken skrämd och flyger i väg för att sedan återvända till den attraktiva platsen.

– Traditionellt lyfter man fram skyddsjakt och de som klagar känner då direkt att vi gör något. Men jakt är inte särskilt effektfullt i stället får vi försöka bli kloka på varför de kommer tillbaka, är platsen väldigt attraktiv för djuren får man hålla på att skjuta av hela tiden, säger han.

Vad som kan göra platsen attraktiv för fåglarna kan till exempel vara att de blir matade, att de hittar matrester i gräsmattan, att badet är en öppen plats där inga rovdjur hotar gässlingarna, en trygg plats helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Larsdotter