Kampanj mot ökat flygande

Minska antalet flygpassagerare på Arlanda och stoppa planerna på att expandera flygplatsen. Det är några av målen som kampanjen Flyglarm Arlanda har.

5 oktober 2018 11:00

Idén till kampanjen startade när Moa Lindholm och några andra personer träffades på ett möte med en miljöorganisation. De ville göra något i sin närmiljö och då föll tanken på expansionen av Arlanda.

– Målet är att begränsa expansionen för att vi inte ser att det är hållbart just nu att utveckla flygtrafiken. Det finns andra resealternativ, för att kunna begränsa flygtrafiken, säger Moa Lindholm, talesperson för Flyglarm Arlanda.

Hon menar att det finns många konkreta sätt att minska flygandet.

– Man kan till exempel ta tåget och man kan ersätta möten med videokonferenser. Vi vill se en ändrad inställning till resande, där man värdesätter mer resande i sin närmiljö och ha ett rikt liv där, istället för att behöva resa till andra sidan jorden, säger Moa Lindholm.

Flyglarm Arlanda menar att införa biobränsle eller att elektrifiera flygplan för tillfället inte fungerar, utan något mer radikalt måste göras för att minska klimatförändringarna. Då måste flygandet minska och Arlandas expansion stoppas.

Under lördagen ska de ha en manifestation på centralstationen i Stockholm som en del av en global demonstrationsvecka inom nätverket "Stay grounded". Det förenar olika initiativ som jobbar mot flygplatsexpansioner eller ökning av flygtrafiken. De tiotalet medlemmarna i Flyglarm Arlanda tänker även debattera och starta namninsamlingar.

– Vi tycker inte att man kan sätta sin vilja att resa, över människors rätt till liv och hälsa, det är en etikfråga, säger Moa Lindholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!