Johansson lämnar vd-post

Anders Johansson, för detta socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna, lämnar posten som vd på Kombispel. Enligt hans politiske motståndare är det en direkt följd av vad SVT:s Uppdrags Granskning visar i sitt reportage om Sigtuna kommun på onsdagen.

25 april 2017 11:42

Men Anders Johansson förnekar uppgifterna om att avhoppet har med UG:s kommande program att göra:

– Tyvärr verkar det här vara en del i ett politiskt spel. Jag tar avstånd från det, skriver Anders Johansson till Sigtunabygden.

På måndagen meddelade Anders Johansson att han omedelbart lämnar vd-posten på spelföretaget Kombispel, som ägs av Socialdemokraterna och SSU. Officiellt heter det att han under en tid diskuterat sin framtid på företaget med företagets styrelseordförande.

Beskedet kommer två dagar innan SVT:s Uppdrag Gransknings reportage om Sigtuna kommun sänds. I reportaget nämns ordet vänskapskorruption och den klubblokal som nu ska rivas. Bland annat misstänks tidigare och nuvarande socialdemokrater utifrån sin maktposition ha gynnat enskilda kommunmedborgare, föreningar och företagare.

Olov Holst, gruppledare för Moderaterna i Sigtuna kommun, är övertygad om att Anders Johanssons avgång har en direkt koppling till Uppdrag Gransknings reportage.

– En socialdemokratisk politiker, som är verksam i Stockholms län och som har bra känningar inom partiet, ringde utan anmodan upp mig och berättade att Anders Johansson fått gå på grund av vad Uppdrag Granskning visar i sitt program, säger Olov Holst.

Enligt Olov Holst fick Anders Johansson lämna uppdraget som vd samma dag som beslutet fattades.

I ett pressmeddelande skriver Anders Johansson att han nu ska starta egen verksamhet inom PR- och kommunikation. Han övergår till en roll som arbetande styrelseledamot och senior rådgivare i företaget Hegeli Public Affairs. Eftersom Kombispels styrelse vill ge honom en bra start på det nya uppdraget lämnade Anders Johansson vd-posten redan på måndagen.

Olov Holst är dock av en annan uppfattning.

– Så här brukar det inte gå till när en vd får gå. I det här specifika fallet tror jag att Anders Johansson är negativ reklam för Socialdemokraterna, säger Olov Holst.

Kommunalrådet Dan Rosenholm (L) tror att Kombispel har tröttnat på Anders Johansson.

– Han är helt enkelt hemskt dålig PR för arbetarrörelsen. Vi gläder oss åt att Kombispel äntligen förstått hur det ligger till, säger Dan Rosenholm.

Anders Johansson svarar nu Sigtunabygden skriftligt:

"När det gäller uppgifterna om att jag har slutat på Kombispel och att det skulle ha med uppdrag granskning att göra så kommenterar jag det så här:

Uppgifterna om att det finns ett samband mellan att jag slutat på Kombispel och min medverkan i TV-programmet saknar helt grund. Tyvärr verkar det vara en del i ett politiskt spel. Jag tar avstånd från det. Politikerna i borde lägga sin kraft på att utveckla och förbättra kommunen istället för organiserad smutskastning. Det finns onekligen en hel del att göra."

Kombispels styrelseordförande Sten Olsson avvisar bestämt att Anders Johansson avgång har något att göra med Uppdrag Gransknings reportage som ska sändas imorgon onsdag.

– Vi har fört ett samtal om en lämplig tidpunkt för Anders Johansson att lämna Kombispel. Det är en process som pågått en längre tid. Det förvånar mig om någon annan rereferar till samtalen, det är bara Anders Johansson och jag som har fört dem, säger Sten Olsson.

Läs mer här:

Misstankar om vänskapskorruption

Förening slapp betala hyra

Kommunen polisanmäler

Misstänkt spelklubb rivs

Droger och spel ruinerade familjer

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Söderlund

Ämnen du kan följa