Internationell grillning med lokala matexperter

Nästan hälften av alla svenskar anser att grilla påverkar deras psykiska hälsa positivt - det visar Icas senaste grillundersökning. Här delar lokala matexperter med sig av grillrecept med inspiration från andra länder.

26 maj 2018 12:00

Tidningen hälsar på vid en fest hemma hos Johan och Sylvia Sjöström i Norrbacka. De är kända bland filippinare i trakten för sina fester och sin gästvänlighet. Filippinare är kända i Sydostasien just för gästvänligheten, och Sylvia Sjöström kommer från Filippinerna.

Det är en vanlig grillfest för familjen. Den dagen kommer omkring 15 gäster.

Sex kilo kött marineras långt i förväg. Det är sidfläsk, revbensspjäll, karré, rostbiff, kyckling, köttbullar och olika korvar.

– Filippinare gillar grönsaker, så vi grillar det också. Sparris, tomater, eller zucchini. På med grillolja eller glasé, perfekt! Alla barn äter det, även jag, säger Johan Sjöström.

Filippinsk grill skiljer sig genom råvarorna, enligt Sylvia Sjöström, som brukar beställa filippinsk korv. Filippinsk korv är gjord av fläsk och med mycket röd färg - som brandbilen. Den är också väldigt salt. För att få den filippinska smaken kan man också använda kryddor som soja, vinäger, vitlök, med mera.

Kerim Yavuz kommer från en familj känd i kommunen för sina framgångar i restaurangbranschen och detaljhandeln. Hans föräldrar härstammar från Turkiet och Libanon. Idag äger han Vivamus café och Banco Bar i Märsta.

– Jag tänker dela en amerikansk-inspirerad Cola-marinad, säger Kerim Yavuz.

Marineringen består av 1 dl olja, 1 dl ketchup, 3 dl Coca-cola, 5 vitlöksklyftor, 2 tsk salt och 2 tsk svartpeppar.

– Köttet plockas med omsorg, säger han.

Colamarinering är intressant, enligt honom.

– Du får den sursöta karamelliserade smaken. Och det behövs inte mycket kryddor. Det blir mört och fint, med lättuggad smak.

Ju längre man marinerar köttet desto bättre. Helst 24 timmar innan grillfesten, men det går en timme innan också - fast det blir inte lika bra.

Marinad ska alltid ha lite längre tid, menar han.

– Det som också är bra med denna marinerad är att man använder lite olja så risken att köttet svartnar är liten. Dessutom är det lätt att göra. Det går inte att misslyckas, säger Kerim Yavuz.

Drygt 250 meter från Vivamus Café ligger den indiska restaurangen Indian Paradise. Den ägs av Mohammed Emdadul, som har bott i Sverige i 30 år. Han ägde den tredje indiska restaurangen som öppnade i landet - som på den tiden fanns i Vällingby. Han kommer från en känd och välbärgad musikalisk familj i Bangladesh. En av hans morbröder är rockstjärnan Azam Khan.

För tidningens läsare delar han en av restaurangernas specialitet - den färgglada orangeaktiga tandoori.

– Köttet som kan användas är kycklingfilé, lammfilé och scampi, säger Mohammed Emdadul.

Ingredienserna till marineringen är honung och tandoori paste, som man köper färdig. Man blandar dessa med färska varor som ingefära, vitlök och koriander. Man bestämmer själv hur mycket man vill använda, enligt honom.

Senare blandar man även i en matsked kummin, lite gurkmeja, korianderpulver och lite matolja.

– Om man vill kan man använda grillolja också. Man smaksätter senare med salt.

Marineringen är för ett kilo kött som räcker för fyra personer.

– Det tar lite längre tid, cirka 20 minuter, när man gör detta i en vanlig grill.

På restaurangen har de en lerugn där det går att grilla snabbare. Där grillas köttet i 400 graders värme på endast cirka tio minuter.

– Den indiska grillen använder kryddor som är bra för hälsan: gurkmeja, ingefära, vitlök och mynta.

Läs också:

Toppkockar tipsar om vegetariskt för grillen

Entreprenör fyller 70 år

Sätunadag lyfter fram det goda

Hinduer firar jul och nyår

<p>Grillrapport 2018</p>

Varannan svensk uppger att de blir gladare av att grilla än av annan matlagning.

Dubbelt så många vill grilla mindre kött än för fyra år sen, men fler vill att det kött man grillar ska vara svenskt.

58 procent tycker att mat blir godare av att grillas än annan tillagning.

54 procent vill grilla mer grönaker.

69 procent tycker att sällskapet är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra vid grillen.

42 procent av svenskarna grillar aldrig ensamma.

Källa: Icas grillrapport 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago