"Ingen har brytt sig om att hon slet"

Än i dag är Sigtunaforskaren Olof Palme känd i Sigtuna som skaparen av Sigtuna museum. Men frun Ola, som egentligen var den som drog igång museets praktiska arbete, hamnade i skymundan. Nu vill barnbarnet Erik Palme rikta rampljuset mot henne en gång för alla.

18 juli 2019 16:18

Olof Palme är inskriven i Sigtunas historia som historiker och organisatör av svenska frivilliginsatser i finska inbördeskriget. Men framför allt grundade han Sigtuna Fornhem, numera Sigtuna museum, som etablerades 1916.

– Mycket har pratas om Olof Palme, han hyllas och är fortfarande närvarande i Sigtuna, framför allt på grund av museet. Men år 1918 åkte han ju till kriget i Finland, säger 80-årige barnbarnet Erik Palme.

Olof Palme var nämligen en av organisatörerna bakom Svenska Brigaden, en frivilligkår som sändes till Finland. Han deltog i inbördeskriget mellan de vita och röda 1918. Han saknade militär erfarenhet och samma år stupade han i strid mot de röda. Han blev hyllad som en hjälte.

– Efter tio års äktenskap blev farmor änka, med fyra barn, och ett till som då var i magen.

Farmor Ola Palme såg till att arbetet med museet kom igång. Hon satt i styrelsen och löste problem som uppstått.

– Hennes hus var fullt av fornlämningar. De skickade in sina fynd eftersom Olof var riksantikvariatets ombud i Sigtuna och hade till uppgift att se till att folk skickade in fynd till honom. Han skickade sen vidare en del fynd till Riksantikvarieämbetet. Men många fynd blev liggande i hans och Olas hus. Dessa fynd utgjorde en grund till det framtida museet.

Erik Palme berättar att farmor Ola slet som ett djur.

– Men ingen har uppmärksammat henne. Ingen har brytt sig om att hon jobbade och slet.

Nu ser han till att hon får ett erkännande för sitt arbete. I sin bok "Min farmor Ola: i skuggan av storpalmarna" berättar han om hur hon kämpade hårt för sig själv och sina barn mot samtidens värderingar och människosyn.

Familjen Palme flyttade till Uppsala 1930 och åtta år senare föddes Erik Palme.

Erik Palme är Ola Palmes första barnbarn, men kallas för hennes "sjätte barn". Han tillkom under för den tiden "olämpliga omständigheter".

– Jag var hennes barns "oäkta barn", och på den här tiden var det en känslig sak att vara född utanför äktenskapet.

Farmor Ola, som då var 50 år, tog på sig ansvaret över honom. Hon trotsade omvärldens fördomar och gav honom en god start i livet.

År 1981 gick Ola Palme bort. Nu vill den pensionerade arkitekten Erik Palme se till att hans farmors liv hyllas lika stort som farfar Olof Palme.

– Hennes arbete i Sigtuna, och för hennes egen familj, är värt att uppmärksammas, säger han.

Läs även: "Det lilla gulliga huset – där straff utdelades"

Läs även: Rekordår för Sigtuna museum

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!