Ilska över beslut

Det pyser och bubblar av ilska bland föräldrar och lärare som är kritiska mot att Rosersbergselever flyttas till kulturskolan.

14 december 2016 17:29

Märstabon Peter Naglitsch, som brinner för kulturfrågor och vars barn går på kulturskolan, har startat en namninsamling mot Sigtuna kommuns beslut att flytta Råbergsskolans verksamhet in i Sigtuna kulturskolas nya lokaler.

Sigtunabygden rapporterade tidigare om att kemikalier från mattlim har läckt ut på Råbergsskolan. Under måndagskvällen 12 december beslutade Sigtuna kommun om flytten från Rosersberg till Märsta.

"Ett mycket dåligt och illa övervägt beslut. Lokalerna är dåligt anpassade för "vanlig" lektionsverksamhet," skriver Peter Naglitsch på namnlistan som finns på hemsidan skrivunder.com.

Som exempel nämner han att danssalarnas golv måste byggas över för att inte förstöras.

"Att låta låg- och mellanstadieelever tillbringa sina dagar i kulturskolan är dessutom ett dåligt alternativ eftersom vettiga lokaler för mat och elevhälsa, med mera, saknas. Dessutom saknas vettig skolgård om vi inte vill att dessa små barn ska dra runt i centrum under rasterna."

Beslutet skickar enligt honom ett tråkigt budskap - att kultur inte är värt något i Sigtuna kommun.

Hittills har över 50 personer skrivit under listan, en av dem är Märstabon Anne Margrete Larsen som är minst sagt förbannad.

– Jag har tre barn som går på kulturskolan, som är en stor del av deras fritid och liv. Hade det varit en sportanläggning skulle politikerna inte besluta så här, säger Anne Margrete Larsen.

Hon berättar att danssalarna ska bort när Rosersbergseleverna flyttar in i kulturskolan.

– Enligt kommunen har de tänkt på alla möjliga alternativ, men hur har de kunnat göra det under en sådan kort tid? Det tycker jag är konstigt, säger Anne Margrete Larsen.

Hon berättar att hon har betalat nästan 4 000 kronor för att hennes barn ska kunna gå på kulturskolan denna termin.

Sigtunabygden har pratat med två kritiska lärare på Kulturskolan. De berättar att många anställda känner sig förbannade, negligerade och trampade på. en lärare har skrivit så här till Sigtunabygden:

"Jag vet inte vad som är mest provocerande. Att man anger andra lokaler i Kolsta som "upptagna" medan Kulturskolans lokaler tydligen betraktas som "lediga" eftersom det bara befinner sig 1300 unga kulturutövare hos oss varje vecka? Och det är bara de som kommer efter klockan 15.30. Ska vi lägga till dem vi möter på dagtid blir det ytterligare 3000 /.../ Eller är det mest provocerande att när vi äntligen fått nya lokaler där vi ryms, som faktiskt är anpassade för vår verksamhet, som vi varit med och utformat, så hinner vi knappt flytta in förrän andra verksamheter ska pressas in av kommunen."

Som exempel nämner hen kursen Bild och form som inte har kunnat starta förrän hösten 2016, då kommunen flyttade verksamheten Ung satsning till skolans bild- och formrum.

Hen tar också upp att kulturskolans lärare inte har fått något lönelyft - deras topplöner kommer knappt upp till gymnasiets bottenlöner.

"Kulturskolan har stridit som lejon för att få lokaler anpassade till vår verksamhet i över fem decennier /... /Men så fort något kommunalt lokalschabbel ska lösas är första enklaste lösningen att flytta ut oss igen. Jag känner mig som en kommunal dörrmatta!"

De vill att Sigtuna kommun undersöker dessa alternativ: de tomma lokalerna i Kolsta, kontorslokaler vid Eurostop, Räddningsskolan, eller Orions och Galaxens paviljonger som blir lediga efter jul.

"Det är självklart att barnen på Råberget måste få giftfria lokaler. Men kommunen skulle haft bättre framförhållning och inte sopat problemen under mattan tills läget var akut och sedan låta Kulturskolan och Råberget ta smällen. Nu ställs elever mot elever i kommunen där man påstår att man satsar på unga och kultur," skriver läraren på kulturskolan.

Peter Naglitschs mål är nu att samla 500 namn på protestlistan och han hoppas kunna lämna in den till Sigtuna kommun, helst före jul.

– Jag har länge tyckt att kommunen har behandlat kulturfrågor styvmoderligt.

Kommunen kan inte stänga av idrottshallar, men pratar man om kulturskolan är det helt okej, det är som att säga att det här är inget viktigt. Det gör mig riktigt förbannad, säger Peter Naglitsch.

Läs mer:

"Rosersbergselever ska flyttas"

"Skola måste utrymmas"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago