Illegala städare jobbade på Arlandas polisstation

Arlanda klassas som skyddsobjekt, ändå har tre uzbekiska medborgare – som bor i landet illegalt - kunnat få jobb i polisens lokaler på Arlanda.

17 januari 2019 11:59

Enligt Expressen har männen kunnat röra sig fritt innanför Arlandas säkerhetskontroller. Det var en förundersökningsledare som i tisdags upptäckte att städarna även har städat på flera andra polisstationer.

Det började med att flera poliser reagerade då städarna inte gjorde sitt jobb rätt, och att det inte gick att kommunicera med dem. När de kollade Migrationsverkets system visade det sig att en av uzbekerna fått sin arbetstillståndsansökan avslagen i mars 2017, och de två andra fanns inte i systemet alls.

Arlanda flygplats är ett skyddsobjekt och har nationell betydelse. En stor del av kommunikationerna till och från Sverige sker här. I tidningens tidigare intervju med Arlandapolisens chef Björn Arvill sade han att det finns en ständig hotbild mot Sverige, och att Arlandapolisen har behov av fler poliser.

– Varje dag finns 100 000 människor på Arlanda. Som en stor svensk stad.

En anmälan har gjorts mot städbolaget, samt tre anmälningar om olovlig vistelse och att städarna arbetat utan tillstånd.

Männens inpasseringskort drogs in, en förundersökning har inletts och en husrannsakan har gjorts hos städbolaget.

Männen började jobbade hos polisen på Arlanda den första januari – det är bara ett halvår efter domen mot Rakhmat Akilov, som också var papperslös och jobbade för ett städbolag.

Tidningen har sökt Arlandapolisen för kommentar.

Läs även:

Behöver bli dubbelt så många

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago