Ifrågasätts som bluff

Den ideella organisationen Love and hope - tidigare kallad Love Nepal - får kritik i en artikel i Aftonbladet.

29 juni 2017 16:39

Enligt Aftonbladet pekar organisationen felaktigt ut barn som prostituerade. Love and hope kritiseras också för företrädarnas lyxiga resesätt - att de flyger i business class och bor på lyxhotell. Enligt tidningen ljuger Love and hope också om att de själva räddar barn från bordeller.

Organisationen Love and Hope, tidigare Love Nepal, arbetar med att rädda barn från sexslaveri i länder som Indien, Bangladesh och Sri Lanka. Den grundades av Steninge­familjen Alfvén som består av Mikael och Ing-Marie med barnen Natanael, Evelina, Johannes och Jonatan. Mest synlig utåt är Jonatan, som Sigtunabygden har intervjuat flera gånger.

Under 2016 fick organisationen ett genombrott och samlade in 32 miljoner kronor, en ökning med 13 miljoner kronor mot året innan, enligt Aftonbladet.

Love and Hope har ett 90-konto sedan mars 2016. För att få ha ett sådant konto krävs att 75 procent eller mer går till ändamålet, något som granskas av Svensk insamlingskontroll.

Enligt Aftonbladet har Svensk insamlingskontroll fått in flera klagomål mot Love and hope från privatpersoner. Svensk insamlingskontroll utreder klagomålen och håller på att granska deras ekonomiska redovisning.

Sigtunabygden har försökt kontakta kanslichef Lena Hörnblad på Svensk insamlingskontroll.

"Det är fruktansvärt mycket som inte stämmer," skriver Jonatan Alfvén till Sigtunabygden. Vid kl 14:40 under torsdagen skriver han att Love and hope kommer att gå ut med ett svar inom kort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!