I Rosersberg lär man för livet

Det har blivit populärt bland ­journalister och författare att besöka Rosersberg – för att lära sig hantera faror. Sigtunabygdens reporter följde med till övningsområdet.

13 mars 2015 12:47

Situationen har blivit värre för journalister som bevakar ­konfliktområden. Några exempel är Uppsala­journalisten Joakim ­Medin, som hölls fången i Syrien 2015, och Sveriges Radios Nils Horner, som sköts till döds i Afghanistan 2014.

Journalister riskerar att bli kidnappade, fängslade och mördade. Därför har det blivit aktuellt med säkerhetskurser. Även författare, banktjänstemän och kryssningspersonal som arbetar i riksfyllda miljöer deltar.

Hur beter man sig i en gisslansituation? Vad gör man när det brinner på hotellet? Eller när man hotas med en kalasjnikov?

Jag åker till övningsfältet i Rosersberg, som ligger nära Rosersbergs slott, för att träffa författarduon Jimmy Lindgren och Peter Lindmark. De gick säkerhetskursen där i fjol.

Första boken

De är aktuella med debutboken, ”Förrädare”, som handlar om en före detta Säpoagent som återkommer till Sverige från Irak. Boken släpps i april. Karaktärerna i ”Förrädare” inspireras av verkliga personer, berättar de.

Författarduon har jobbat i filmbranschen i ­flera år. Peter Lindmark har bland annat regisserat och skrivit filmmanus till ett par av Johan Falk-filmerna och ”Rånarna” där Mikael Persbrandt spelar.

Jag följer med författarna när de går in i ett rökfyllt hus. I det mörka huset inlindas vi i ett tjockt lager rök som skymmer sikten. Jag snubblar på ett stort hål i golvet som jag knappt ser. Synligheten blir bättre när fläkten blåser ut röken.

– Den luktar gott den här röken, säger Jimmy Lindgren.

– Allting är relativt, säger brandmannen som följer med oss. Han berättar senare att det är vattenrök.

Vi skickas senare till en annan brandövning, vars syfte är att visa ett snabbt brandförlopp.

– Vi gick första ­gången i höstas med kurser i sjukvård samt brand- och gisslansituationer. Andra kursdeltagare var utrikeskorrespondenter, bland annat från DN. Nu i maj ska vi gå fortsättningskursen, säger Jimmy Lindgren.

Kurser i säkerhet

Kursen anordnas av säker­hetsföretaget 2  secure, som övar i lokaler som tidigare tillhörde Räddningsverket. När Räddningsverket lade sner 2009 tog företaget Räddningsskolan Rosersberg AB över området. ­2  secure samarbetar nu med företaget och har kurser två tre gånger om året för just anställda inom ­medier.

Bland 2  secures övriga kunder finns alltifrån privatfamiljer till svenska koncerner och företag.

– Vi erbjuder kurser i sjukvård, resesäkerhetsutbildningar och uppträdande i högriskmiljöer. Där tar vi hand om uppträdande och sjukvårdsmomenten, och Räddnings­skolan Rosersberg tar hand om exempelvis brandmomenten, säger Mikael Tärnlund från 2  secure.

Vi träffar senare grundarna till företaget Räddningsskolan Rosersberg i ett litet rött hus där de fikar.

Hyr jättefältet

– Vi är gamla räddningsverkare som bildade före­taget 2009 och tog över Räddningsverkets lokaler. Vi kände att ­övningsfältet var så centralt i Sverige, bara tio minuter från världen, Arlanda. Så vi hyr fältet, som är på 170  000 kvadratmeter, av Statens fastighetsverk, säger Michael Drangel, som grundat skolan tillsammans med Niklas Lindwall och Pierre Melin.

Deras kunder är bland andra 2  secure, Arlandagymnasiet som driver ett risk- och räddningsprogram, Securitas och Costa Cruises, ett av de största kryssningsföretagen i Europa.

<p>Några säkerhetskurser</p>

Folke Bernadotteakademien håller "skydd mot risker i konfliktområden" på Sandö i Kramfors. Bernadotteakademin tar in kursdeltagare även från myndigheter och organisationer.

Försvarsmaktens kurs "Uppdrag i konfliktzon" hålls av Försvarets Överlevnadsskola på K3 i Karlsborg. Kursen vänder sig enbart till journalister.

2secure som anordnar kurser i TRM, travel risk management, som handlar om resesäkerhet, och hur man hanterar gisslan- och kidnappningssituationer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!