Hot vardag för butiksanställda i Märsta centrum

Hotfulla kunder, stökiga ungdomar, kaxiga snattare. Detta är bara några av problemen som Märstas butikspersonal handskas med i vardagen. "Märsta är ett utsatt samhälle. Det är mycket man har fått stått ut med när man jobbar där," säger en butiksanställd.

7 februari 2019 12:00

Den anställda vill inte uppge sitt namn av säkerhetsskäl. Hen berättar att en del butiksanställda i Märsta centrum upplever arbetslivet som hotfullt.

– Det har varit vissa dagar där väktarna följt med oss till parkeringen. Att vi inte får gå själva, då det funnits hot mot oss.

Senast var det en i personalen i en matbutik som hotades av ett gäng ungdomar.

– Det är många stökiga ungdomar som hänger i centrumet. Och det skrämmer mig att de kan vara så unga som 12–13 år.

Der finns också barn som snattar, och polisen kan inte ingripa hur som helst, utan det är föräldrarnas ansvar, menar den butiksanställda.

Även vuxna kunder kan vara bråkiga.

– Det är vanligt att kunder blir fruktansvärt arga och puttar personalen och använder någon typ av fysiskt våld.

Och sen finns det problem med ligor, menar den anställda.

– De är professionella människor som jobbar i grupper och är otroligt duktiga.

Den anställda tycker att uniformerade och icke-uniformerade väktare bör röra sig i och kring butikerna. Och att vakterna ska jobba längre tider, medan butikerna är öppna.

– Det finns väktare men de går hem ganska tidigt. Men på kvällar är det ju mindre personal som jobbar och ganska mycket folk som handlar. Och då passar snattarna på.

Det är också mycket problem under lunchtid då stökiga ungdomar kommer.

Mia Hämäläinen Persson, första ombudsman på Handels i Uppsala län, berättar att de varit medvetna om problemet under en längre tid.

– Då en butik anses vara allmän plats så har alla rätt att vistas där och det är svårt att hantera vissa kunder.

Märsta centrum är ett centrum i utemiljö så alla butiker har egna in- och utgångar. Det finns ett behov av samverkan och en samsyn i att det ska vara trevligt att handla i butikerna. Då krävs samverkan mellan fastighetsägare, butiksinnehavare och eventuella skyddsombud, säger Mia Hämäläinen Persson.

Hon berättar om kunder som äter av produkter och varor och att det inte går att porta dem.

– När det är kallt ute värmer sig många i butikerna. Det finns också de som använder butikstoaletterna som sin egen.

Hon ska, tillsammans med Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund, besöka butikerna för att diskutera med butiksanställda.

– För att arbetsmiljön i butiker ska vara trygg behövs ordning och reda. Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar och om det är oroligt måste de ta till åtgärder. Det kan handla om ordningsvakter, att få bort kontanthanteringen så långt det går och kanske att anpassa öppettiderna. Handlarna måste också samverka med polisen om problemen är allvarliga, säger Susanna Gideonsson.

Hur ser det ut i övriga landet?

– Det är mycket glädjande att butiksrånen minskar. En stor delförklaring är att kontanthanteringen har minskat. Att bli rånad kan vara väldigt traumatiskt för den som drabbas så vi är väldigt glada för den utvecklingen och vill att kontanterna fasas ut snabbare.

Hon berättar dock att många anställda kan vara rädda på jobbet.

– Genom att anpassa öppettiderna och se till att ingen behöver arbeta ensam ökar tryggheten väldigt mycket. I centrum och stadskärnor kan man också göra mycket genom att se till att det finns ordningsvakter som rör sig när det är mörkt eller ensligt. Ingen ska behöva vara rädd på sitt jobb, och det är en fråga som Handels tar på stort allvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago