Höstsalong tillbaka i konsthallen

Höstsalongen gör i år comeback i Märsta konsthall. 55 utställare har skickat in sin konst.

5 september 2019 07:00

Intresset för höstsalongen i Märsta brukar vara stort, men sedan Sigtuna kommun gjorde om konsthallen till en träffpunkt för seniorer för två år sedan så har salongens framtid varit osäker.
– I år är vi glada över att ha fått låna Märsta konsthalls lokaler igen. Det är en stor och bra lokal, även om det blir krångligare att hänga nu eftersom vi inte får spika upp några tavlor på väggarna, säger Karen Salmose, ordförande i Sigtuna kulturförening.
Lösningen blir istället att föreningen kommer låna eller hyra in skärmar som tavlorna kan hängas på.

Utöver måleri i olja och akvarell med mera brukar höstsalongen innehålla allt från skulpturer och konsthantverk till videoverk och andra typer av installationer. Vem som helst är välkommen att skicka in max fem konstverk, ungefär som på Liljevalchs salong, men anmälningstiden är nu passerad för denna gång.
– Höstsalongen öppnar 5 oktober och pågår som vanligt i två veckor. Det kommer att vara öppet alla dagar, utom onsdagar och söndagar, säger Karen Salmose.
Förra året hölls utställningen i ABF:s tillfälliga lokaler vid Sätuna torg. Trots att antalet utställare inte var så många som vanligt kom hela 500 besökare.
I år har 55 utställare skickat in bilder på sina konstverk och arrangörerna hoppas på ännu fler besökare. En jury ska nu välja ut cirka 50 konstverk till utställningen.
– Juryn kommer även att utse en guldmedaljör, en silvermedaljör och en bronsmedaljör bland årets konstverk och utställare, säger Karen Salmose.

I oktober fyller Sigtuna kulturförening 30 år, men de aktiva i föreningen har så fullt upp med konserter, författarbesök och utställningar att de inte hinner fira jubileet i år.– Nej, vi kommer helt enkelt vänta till nästa år med jubileumsfesten, säger Karen Salmose som är glad över det stora kulturengagemanget i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa