Hon vill att fler ska få skratta

Skratt är jätteviktigt för att må bra. Det säger Märstabon Cecilia Saberi som nu startar en stand-up-klubb i Märsta.

8 juli 2019 15:30

Cecilia Saberi har inget emot att bli kallad Märstas skrattambassadör. Hon tar alla chanser att framhålla att skratt är bra för hälsan – något som det även finns forskning kring.

Det var i februari som hon för första gången klev upp på en stand-up-scen i Stockholm.

– Det började med att jag gick en kurs i stand-up i höstas i Stockholm. Jag ville få andra att skratta, och tänkte att om jag misslyckades med det, åtminstone skulle få höra mycket skratt när andra komiker stod på scenen, säger Cecilia Saberi.

Hon lyckades inte bara med att bli gladare själv, utan fastnade totalt för stand-up som hon beskriver som ett mycket intressant hantverk.

För att sprida skrattet från kända stand-up-scener som exempelvis Norra Brunn och Raw Comedy club i Stockholm, så har hon lyckats få med sig hela 25 kolleger att köra gratis föreställningar på krogen Mingel i Märsta.

20 juli, 27 juli och 3 augusti kör de i Märsta.

– Det blir alltifrån rookies (nybörjare) till erfarna personer som uppträder. Det blir en varierad nivå på föreställningarna, allt från dem som provar nya texter på publiken till dem som rest runt i flera år med väl beprövade skämt, säger Cecilia Saberi som är retorikkonsult till vardags.

Hon har därför inga som helst problem att stå på en scen och prata inför folk. Men under föreställningarna i Märsta kommer hon inte att ha något eget gig, fast lovar att hon som konferencier ändå kommer att dra några lokala Märstainspirerade skämt.

Vad gillar du att skämta om?

– Jag är väldigt kort och driver en del med mig själv, med korta människors perspektiv. Annars är det samhällssaker och politik. Jag brukar inte dra sexuella skämt, utan gillar att tänka till lite mer, säger Cecilia Saberi.

Magnus Betnér, Özz Nûjen och flera amerikanska komiker som driver med olika samhällsfrågor är hennes förebilder.

– Stand-up-världen är en häftig värld att få inblick i och jag förstår nu vilket hantverk det är. Inget är improviserat, utan det krävs mycket tid att skriva och övning på scenen för att få folk att skratta. Det kan jämföras med att skriva en bra bok, eller att måla en bra tavla, tycker Cecilia Saberi.

Samtidigt finns det en obalans även i denna värld.

– Stand-up är också väldigt koncentrerat till Stockholms scener. Om det går bra i Märsta kanske vi även försöker göra skrattet tillgängligt i andra orter som Sollentuna, Tensta och Husby, säger Cecilia Saberi som helt sonika gick till Mingel och frågade om de fick vara där.

– Mingel har tidigare haft några kända stand-up-komiker på besök och jag fick ja direkt, säger hon glatt.

Startar stand-up-klubb

Little Giant Comedy Club heter Cecilia Saberis klubb som hon startar i samarbete med Mingel.

Personer som uppträder är bland andra Ato Karlsson, Erik Berglund, Svea Sigmond, Eleni Dimitrelou Tångstedt, Jonas Dillner, Michel Sanchez, David T Weaver och många fler. De flesta kör i vanliga fall på Norra Brunn, Raw Comedy Club och Maffia comedy.

Gratis standup kan man också se på Power Comedy Club eller på Big Ben i Stockholm, där många provar sina skämt på publiken.

Cecilia Saberi kom med sina föräldrar från Iran till Sverige när hon var liten. I år har hon bott 30 år i Märsta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom