Hon slogs mot jättebranden

När brandstyrkorna behövde bytas av i branden vid Arlanda ryckte Camilla Åbergh i Brandkåren Attunda räddningsvärn in. Det var hennes första uppdrag.

18 juni 2019 17:54

Det nybildade, ideella Brandkåren Attunda räddningsvärn fick ett rejält elddop när branden rasade vid Arlanda under måndagskvällen. Camilla Åbergh höll på att duka av middagen hemma i Rosersberg när hon blev inringd.

– Det kändes spännande. Jag hade hört om branden tidigare på kvällen, att den var nära flygplatsen och att det dessutom brann på andra ställen. Jag tänkte att de nog skulle behöva extra personal, säger hon.

LÄS MER: Storbranden vid Arlanda släckt

De 16 i brandvärnet blev färdigutbildade i början av maj. Det är frivilligt att rycka ut. I måndags åkte nio av dem till basstationen i Märsta, bytte om till brandställ och sedan vidare till branden. I luften cirkulerade fortfarande en vattenbombande helikopter. Det rykte från marken och det pyrde överallt.

Som mest jobbade ett 50-tal brandmän från bland annat Knivsta, Rimbo och Sigtuna mot lågorna samtidigt. När Attunda räddningsvärn kom fram var den värsta branden släckt, och värnet kunde byta av de mer erfarna, men nu trötta, brandmännen. De från Knivsta och Rimbo kunde åka tillbaka till sina hemstationer och hålla bevakningen där igen.

– Det är det som är själva anledningen till att nappa på sådana här uppdrag. Att göra skillnad och bidra till samhället. Det känns skönt att få hjälpa till, säger Camilla Åbergh, som i vanliga fall är specialistsjuksköterska på Samariten Ambulans i Märsta.

Visst tog släckningsarbetet på krafterna, men hon gör gärna om det.

– Det var jättekul! Vi var ett härligt gäng och jag tror alla vill ut igen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Madeleine Andersson

Ämnen du kan följa