Hon skriver sci-fi för barn

Risiga rymdskepp och nödrop från främmande galaxer. Camilla Linde skriver barnböcker som utspelar sig i yttre rymden – och det är hon ganska ensam om.

19 december 2017 09:41

Just nu är hon aktuell med en andra barnbok i sin serie om rymdpiraten Snack Sparrow och hans besättning på ett rymdskepp. I den nya boken är det ett nödrop från yttre rymden som tar ut besättningen på nya äventyr. Tidigare har Camilla Linde skrivit böcker även för vuxna, men hon tycker att det finns en charm i att få sätta sig in i ett sinne som hon inte har haft på många år.

– Många tror att det är lättare att skriva barnböcker, men det är inte så enkelt som folk tror. Det är viktigt att berätta ur barnens perspektiv och att ha en fin känsla för det. Jag tycker att det ska kunna finnas med lite svåra ord också och där kan humorn i böckerna bli en krok för barnen att lära sig mer, säger Camilla Linde.

Camilla Linde beskriver science fiction-litteraturen som en genre där vetenskap blandas med fantasti och där troliga scenarier blandas med humor. Hon nämner Douglas Adams klassiker "Liftarens guide till galaxen" som ett gott exempel. Men samtidigt menar hon att hon hör till en unik skara när det gäller svensk litteratur. En snabb sökning på valfri bokhandels hemsida visar nämligen att det i Sverige bara rör sig om några enstaka författare som skriver science fiction just för barn.

Varför tror du att det är så?

– Jag kan faktiskt inte förstå det. Inom populärkulturen är det jättepopulärt med till exempel Star Wars. Kanske finns det fortfarande vissa attityder kvar i litteraturen som säger att science fiction inte är tillräckligt fint eller bra, säger Camilla Linde.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Dahlin