Hon hjälper IS-offer i Kurdistan

Läkaren Nemam Ghafouri vill hjälpa dem som har flytt från terrorsekten IS, och har därför startat en organisation som hjälper IS-överlevare.

23 juli 2019 17:00

Hon beskriver uppdraget så här:

– Det är meningen att vi ska hjälpa flyktingar på plats att fiska, och inte ge dem fisk att äta, säger Nemam Ghafouri som bor i Sigtuna kommun.

50-åriga Nemam Ghafouri är stafettläkare som åker runt till olika vårdcentraler i Sverige. När tidningen får tag i henne är hon i Husum i Norrland. Hon stannar några veckor i Sverige, och när hon fått ihop tillräckligt med pengar åker hon tillbaka till Kurdistan – till flyktinglägret Bajed Kandala. Där finns offer för IS, mestadels kurder som är yazidier och kurder som är muslimer. Där finns även minoriteter, som assyrier och kaldani som är kristna.

Hon berättar att människorna i lägret har överlevt IS försök att utplåna det yazidiska folket.

– Många är våldtagna, har blivit sexslavar, eller varit utsatta för våldsamma aktioner, säger hon.

Många har sett döden, med mördade familjemedlemmar som skjutits i IS massakrer.

Lägret är beläget några mil från gränsen mot Syrien. Till en början skulle lägret endast vara temporärt, därför kom inga stora hjälporganisationer dit, enligt Nemam Ghafouri.

– Ingen etablerad organisation ville vara på ett ställe som bara är temporärt och dessutom långt ifrån de stora städerna. Ingen ville åka dit.

Så därför åkte hon dit, och startade även en organisation, Joint help for Kurdistan.

Nu fem år senare har lägret även en klinik som hon driver. Kliniken har 2 500 patienter per månad. Mottagningen bedriver även skolundervisning för barn.

– Vi har också ett kvinnocenter där kvinnorna själva driver verksamheten. De lär varandra sy, virka och sticka. Vi har även ett tjejfotbollslag, säger hon.

Volontärer stannar minst två veckor för att hålla workshops i bland annat fotografering och målning. De kommer från olika länder i nordamerika, asien, och europa.

– Tanken är att flyktingarna ska lära sig engelska så de kan ta över organisationen. De ska lära sig att klara sig själva. Arbetet bedrivs av teamet från flyktingar i lägret och man hoppas att de så småningom ska ta över organisation om ett par år.

12 500 personer bor på flyktinglägret som idag har blivit ett permanent läger. För deras skull uppmuntrar Nemam Ghafouri den akademiska världen i Finland, Sverige och Norge till välgörenhetsarbete.

Nemam Ghafouri berättar att människorna i lägret är fyllda med livskraft.

– De är starka – har hopp och ork. Det är det som ger oss något tillbaka.

Läs även: "IS tolkar Koranen som de vill"

Läs även: Dog i kriget mot IS

Joint help for Kurdistan

En organisation som driver en klinik, kvinnocenter, ett tjejfotbollslag, med mera. Volontärer stannar minst två veckor för att hålla workshops i bland annat fotografering och målning. De kommer från olika länder i nordamerika, asien, och europa. Den grundades av läkaren Nemam Ghafouri som bor i Sigtuna kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago