Höll upp bacon – döms för ofredande

En 52-årig man döms för ofredande efter att ha hållit upp och ätit bacon framför tre resenärer på pendeltåget mot Märsta. Mannen ska även ha sagt att han "hatar muslimer".

30 augusti 2017 10:45

Händelsen inträffade på ett pendeltåg mot Märsta under 2015. 52-åringen ska ha gått fram till tre resenärer iklädda slöjor och hållit upp bacon framför deras ansikten och uppmanat resenärerna att äta bacon. Mannen ska även själv ha ätit bacon framför resenärerna varpå de tre resenärerna försökte byta plats, men mannen ska då ha följt efter resenärerna.

Baserat på de tre resenärernas samstämmiga uppgifter, övervakningsfilmer från tåget samt vittnesförhör med andra resenärer på tåget anser tingsrätten att det är klarlagt att 52-åringen i samband med händelsen ska ha sagt att han "hatar muslimer". Rätten anser att mannen agerade med syfte att kränka de tre resenärerna på grund av deras etniska ursprung och trosbekännelse.

Tingsrätten väljer därför att döma 52-åringen för ofredande till 60 dagsböter samt skadestånd på 5 000 kronor till var och en av de tre resenärerna.

52-åringen stod även åtalad för hets mot folkgrupp för att vid en tunnelbanestation i Stockholm ha fällt uttalanden som "jag hatar muslimer" och "jävla arab". För detta brotts frikänns mannen då rätten inte anser att händelsen är tillräckligt belagd för fällande dom.

52-åringen förnekade bägge gärningarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!