Historisk runda och skapande

Konstkollo, skapande verksamhet, spel, lek och historisk upptäckarpromenad.

Det är några av de aktiviteter som Sigtuna museum & Art arrangerar i sommar för både lokalbefolkning och turister.

22 juni 2019 06:00

Varje dag då museet är öppet hålls klockan 13 en introduktion till utställningen Sigtunahistorier. Utställningen handlar om livet i Sigtuna från stenåldern till i dag.

– Här finns både saker som besökarna kan se och göra. För att lättare veta vad man kan göra och gå in på i utställningen så har vi introduktionen varje dag, berättar Anna Toräng, museiintendent.

Sigtunahistorier handlar – som namnet antyder – om vilka som bodde här och vad de arbetade med och gjorde. Människor som bott i staden har under årens lopp arbetat med allt från att vara säljägare till industriarbetare.

I museet finns också skapande verksamhet utomhus eller inomhus.

– Ute i trädgården plockar vi fram spel som kubb och ringkastning. Här kan museets besökare spela, leka, skapa eller uppleva odlingar, säger Anna Toräng.

Odlingen består av några läkeörter för kropp och själ – sådana örter som munkar och nunnor en gång odlade i Sigtuna.

En bit från Sigtuna museum ligger Lundströmska gården. Där är det under sommaren fri entré till allmänna visningar varje torsdag klockan 13. Och Rådhuset står öppet på eftermiddagarna från 1 juli.

– Lundströmska gården är en tidigare godtköpshandel och bostad från slutet av 1800-talet. Den var en av fyra handelsbodar som fanns i staden och som sålde allt från matvaror till sybehör och järnhandelsvaror, säger Anna Toräng.

En annan aktivitet som är gratis är en upptäckarpromenad för stora och små.

– Det är en historisk promenad med karta, bilder och lite information om sex av stadens sevärdheter. Vid varje stopp finns också en fråga för barn, säger Anna Toräng.

Liksom tidigare år arrangerar Sigtuna museum & Art också ett konstkollo i sommar.

– Tidigare har vi varit i konsthallen i Märsta. I år kommer vi att vara i Urmakaren som ligger nära museet, på Stora gatan 51, berättar konstintendent Ingela Hermansson.

Under tre dagar i juli kommer barn och unga i åldrarna 10 till 15 år att få skapa ihop med Ingela Hermansson och kulturpedagogen Anna Hedberg. I skrivande stund är kollot nästan fullbokat.

– Temat för skapandet kommer att vara Urmakaren som är den enda fastigheten som fortfarande har en tomt med precis samma form (ner mot strandpromenaden) som alla fastigheter i Sigtuna hade för 1000 år sedan.

I huset som hänger ihop med Urmakaren bodde förr just en urmakare och i fasaden kan man fortfarande se en gammal urtavla.

– Vi kommer att arbeta med teckning, måleri och landart på konstkollot. Landart handlar bland annat om att använda naturmaterial som man hittar på området, säger Ingela Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa