Hinduer firar jul och nyår

Snart tänds lamporna utanför dörrarna hemma hos hinduer, för att välkomna glädjen och godheten.

3 oktober 2017 14:00

Den 19 oktober börjar en av Indiens viktigaste högtider firas, och många hinduer i Sverige kommer att fira ljusfesten. Högtiden som heter Diwali motsvarar nyår och pågår under fem dagar. Lamporna tänds kring huset och man kastar färgat puder mot varandra.

Mohammed Emdadul, som äger restaurangen Indian Paradise i Märsta, berättar att många firar med vegetariska traditionsenliga rätter hemma, men en del kommer även till restaurangen för att fira.

– Så vi kommer att tända marschaller utanför vår dörr. Men så klart kommer vi inte att kasta puder på dem, säger han med ett stort leende.

Restaurangen har funnits i Märsta sedan 2013. Mohammed Emdadul, som har bott i Sverige i 30 år, ägde den tredje indiska restaurangen i landet - som då fanns i Vällingby. Han kommer från en känd och välbärgad musikalisk familj i Bangladesh, en av morbröderna är rockstjärnan Azam Khan.

Mohammed Emdadul är muslim som ändå gärna firar hinduiska festivaler.

– I hemlandet finns inte konflikter mellan religionerna. Vi firar varandras högtider, säger han.

Han förklarar att inom hinduismen firas högtiden till minne av kung Ramas återvändande från exil, tillsammans med frun Sita. Med hjälp av vänner förklarar Mohammed Emdadul vad Diwali handlar om.

– Man firar det godas seger över det onda.

Festivalen har sina rötter i Ramayana, ett indiskt epos från omkring 200-talet före Kristus. Det handlar om prinsen Rama och hustrun Sita som vandrar omkring i skogen efter att han blivit oskyldigt landsförvisad. Men Sita blir kidnappad av demonkungen Ravana, som brukade röva bort kvinnor till sin borg.

Ravana troddes vara oövervinnerlig. Men Rama gav inte upp hoppet. Med hjälp av apkungen Hanuman och dennes aparmé vann Rama över Ravana och befriade hustrun. De var i exil i 14 år så när de kom tillbaka hem till staden Ayodhya välkomnades de med tända lampor.

– Det är en tid för att vara glad, man ska vara god mot andra människor.

Men Diwali är inte den enda högtiden i oktober. Hinduer har nyligen även firat "jul", Durga Sarodio-festivalen, i början av oktober. Den kallas också för Durga Puja och Durgotsava. Högtiden firar den tioarmade gudinnan Durga - hon som besegrade en serie manliga demoner som de manliga gudarna inte kunde besegra. Detta gjorde att hon är en av de mest dyrkade gudarna bland hinduer idag.

– Durga Sarodio-festivalen firas på samma sätt som den kristna julen, eller den muslimska Ramadan. Familjen samlas, äter mycket mat och ger varandra gåvor, säger Märstabon Muhamed Habibur Rahman, restaurangansvarig på Indian Paradise.

Även då äter man vegetariska traditionsenliga rätter samt sötsaker som kallas för indian sweets.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago