"Hembla tillhör de allra sämsta hyresvärdarna"

Långsiktiga ägare av hyresrättslägenheter använder material som håller över tid – men så gör inte Hembla. "De tillhör de allra sämsta hyresvärdarna i det här avseendet," säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

6 september 2019 16:00

Hembla upprustar på billigast möjliga sätt med dålig uppföljning och kontroll, menar han och hävdar att bolaget använder usla byggmaterial och inredningsmaterial i kök och badrum.

Felanmälningar från hyresgäster nonchaleras eller negligeras ofta, till och med trollas bort, enligt honom.

Tidningen har tidigare skrivit om en Valstabo som klagat på lägenhetsupprustningen på Valstavägen. Hyran har ökat, men renoveringen är uselt gjord, menar Valstabon. Bengt Öhman berättar att de har fått många ärenden som hör till upprustning av Hembla från annat håll än Valsta – alltifrån dåliga hissar, badrumsgolv som lutar och okontinuerligt renoveringsarbete till avsaknaden av kylskåp.

– Jag är inte förvånad över att problem uppstår även i Valsta. Liknande problem finns i Tensta, Rinkeby, Västerhaninge och Valsätra i Uppsala, med mera.

Klagomålen handlar ofta om att Hembla har använt usla bygg- och utrustningsmaterial.

– Hembla gör upprustningar av rent kosmetisk karaktär. Och lagstiftningen gynnar inte hyresgästen i detta avseende.

När man tar till åtgärder för att det ska se fint ut, så tar man mer betalt i hyra.

Det finns fall där nyrenoverade lägenheter inte ens har fått stambyte fullt ut.

– Man har satt i system att tömma fastigheter för att kunna renovera enskilda lägenheter. Jag känner igen det här, att göra den typen av åtgärder som ger mest ekonomiskt utfall.

Det var hösten 2018 som bolaget Carnegie bytte namn till Hembla.

– Hembla ägs av det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone. Så lägenheter på Valstavägen ägs av ett amerikanskt riskkapitalbolag som har satt detta i system: att rusta lägenheter på ett kosmetiskt sätt runtom i Sverige.

Enligt honom äger Hembla 12 600 lägenheter endast i Storstockholm.

– Det är Storstockholms största privata hyresvärd. Hembla är också en av Sveriges största privata hyresvärdar med nästan 22 000 lägenheter i hela Sverige.

Missnöjda hyresgäster kan vända sig antingen till Hyresgästföreningen eller Hyresnämnden för hjälp – om Hembla inte vidtar åtgärder.

– Men vi skulle behöva bli fler aktiva medlemmar i de här bostadsområdena. I just Valsta har vi en medlemsanslutning som ligger under genomsnittet i Stockholm.

Tidningen har sökt Hembla.

Läs även: "Inget högt betyg för Carnegie"

Läs även:Allvarliga brister i hissar och på lekplatser

Läs även:Hyresgäst klagar på usel renovering

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago