Hassan, hjälten från Märsta

Nu uppmärksammas Märsta igen, men denna gång som orten där 45-årige hjälten Hassan Zubier bor. Han blev omskriven i både riksmedia och internationella media för sitt agerande i samband med terrorattacken i Åbo.

5 september 2017 11:08

Hassan Zubier försökte rädda en kvinnas liv under knivattacken i Åbo förra månaden. När han grep in blev han huggen fyra gånger och blev så illa skadad att han kan få sitta i rullstol i hela sitt liv.

Nu är Hassan nominerad till Aftonbladets Svenska hjältar, ett pris som hyllar personer som ingripit i hjältemod.

När Sigtunabygden fick tag i Hassan Zubier per telefon under måndagseftermiddagen var han på väg till Radiohuset i Stockholm, för en intervju med Sveriges Radio.

Tusentals människor har skickat honom kärleksfulla meddelanden som uttrycker tacksamhet. Medierna vill prata med honom, både för att hylla honom och för att han inspirerar andra.

– Jag känner mig ärad. Och jag är ödmjuk, säger Hassan Zubier.

I vardagslivet har han alltid medmänniskor i sina tankar. Han är volontär för bland annat Vård på Centralen som bistår nyanlända flyktingar som behöver receptfria läkemedel och lättare medicinska undersökningar på Stockholm Central.

– Vi undersöker flyktingar och skickar dem vidare till vårdcentraler, sjukhus eller andra vårdinrättningar, säger Hassan Zubier.

Vård på Centralen, som grundades 2015, informerar också flyktingar om deras rättigheter och guidar till rätt vårdgivare.

Organisationen har kunnat hjälpa hundratals flyktingar. Det mesta handlar om att lindra förkylningar, vrickade fötter, skavsår och andra enklare åtgärder. Men många har skickats till sjukhus med till exempel frakturer eller misstänkt tbc. Några gånger har det varit akut så de har fått möta upp på perrongen vid anländande tåg, enligt gruppens hemsida.

Hassan Zubier har också jobbat med dykning och akutsjukvård.

– Jag är en avancerad sjukvårdare, säger Hassan Zubier, som också är pappa till två barn - en 19-åring och en bebis på åtta veckor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago