Här är de populäraste besöksmålen i trakten

Turister – både utlänningar och svenskar – lockas till Sigtuna kommun framför allt under sommaren. Det finns mycket att göra här, men om man bara har en dag på sig kan man göra urvalet efter sina personliga intressen.

29 juli 2019 16:00

För historieintresserade är Sigtuna stad det självklara valet.

– Om man är historieintresserad så skulle jag visa mina gäster något av alla våra slott och vackra kyrkor kombinerat med den spännande historia som Sigtuna stad med anor från cirka år 970 rymmer. Som avslutning äter man på någon av alla de restauranger som finns i Sigtuna stad eller på någon av de kaféer och restauranger som finns på slotten, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

För mer actionfyllda åtta timmar så rekommenderar hon att antingen välja turridning i vackra miljöer hos Sigtuna Islandshästar eller en heldag hos The Cable Park vid Halmsjön.

– Vill man ha lite lugnare aktiviteter men fortfarande lite action finns både minigolfen i Sigtuna stad och så kan du hyra en disc hos Sigtuna Sport och Uteliv för att spela frisbeegolf.

På sommaren finns många naturbad men även Midgårdsbadet i Märsta som har pooler, klättervägg och rutschkana.

– Vill du shoppa finns Steninge Slottsby i fantastisk miljö med fina butiker, Märsta Centrum har många butiker på relativt liten yta och i Sigtuna stad hittar du unik shopping med butiker som du inte hittar någon annanstans i Sverige, säger hon.

Österby Gårdsbutik har närproducerat kött och andra produkter i sin mysiga butik på gården, också väl värt ett besök, menar hon.

– Vill du känna en internationell känsla är Arlanda valet, du behöver faktiskt inte checka in för att hitta bra butiker, även på airside finns en del shopping.

Vilka är det populäraste platserna i Sigtuna kommun?

– När jag hör med personalen på turistbyrån så frågar många efter Sigtuna stads spännande historia med Mariakyrkan, St Olofs kyrkoruin och Rådhuset, och slotten i kommunen och hur man tar sig dit. När det är så varmt som det har varit de senaste veckorna, då vill man veta var man kan bada och svalka sig, säger Anna Lakmaker.

Crister Mattsson, som skrev guideboken "En vägvisare i Sigtuna" (2018), tipsar om tre platser i Sigtuna stad som inte bör missas.

– Sigtunamuseet, här föddes Sigtuna och grunden lades för Sveriges första stad. Mariakyrkan och klostret, där kunskap och omtanke bildades. Och Sigtunastiftelsen, där nytänkade och bildning bygger ett nytt samhälle. Dessutom är stiftelsen en vacker plats som ger lugn och harmoni, säger han.

Läs även: Här landar en spira från himlen

Läs även:"Det lilla gulliga huset – där straff utdelades"

Läs även:Två Sigtunakaféer med i White Guide café

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago

Ämnen du kan följa