Joakim Bernström, granne till Tils förskola, har flera gånger under sommaren och hösten sett barn och ungdomar springa omkring på taket på kvällarna.

– Något måste göras innan någon råkar ramla ner och skadas svårt. Dessa barn förstår inte alls allvaret i att springa på taken, anser Joakim Bernström.

Han har förgäves försökt få någon att hindra barnen från att klättra upp på taket igen. En gång ringde han polisen, men ingen kom till platsen. En annan gång kontaktade han kommunens mobila trygghetsväktare.

– Men jag kopplades bara till en Securitas-central någon annanstans i Sverige och ingen vaktbil kom till området den kvällen.

Jörgen Gustafsson, teknisk chef på kommunens fastighetsenhet Komfast, säger att de inte hört talas om att barn leker på Tils förskolas tak.

– Det sker ronderingar med väktare där och vi har inte fått några signaler från att de sett ungdomar på taken, säger Jörgen Gustafsson.

Däremot hade de tidigare problem med att barn lekte på Sigtuna fritidscenters tak.

– Men sedan vi satte upp staket nära fastigheten så att de inte kommer upp på taket så har det varit lugnt där.

Taklek är annars något som enligt honom går i vågor, både i Sigtuna kommun och i andra kommuner.

– Vi har som tur är inte haft några olyckor i vår kommun, men det är farligt att vara på taken. Även om det är envåningshus är fallhöjden stor om någon skulle halka eller ramla över kanten, säger Jörgen Gustafsson.

Han hoppas att föräldrar i området kring Tils förskola nu ska prata med sina barn om att inte klättra upp på taken.