Han startar spårskola i Sigtuna

Conny Andersson blandar urtida spårarkonst med modern teknik. Nyligen flyttade han sin spårskola, Tracker School Sweden (TSS) till en herrgård i Sigtuna.

12 april 2019 13:00

När tidningen besöker herrgården en kall aprildag är den 52-årige Conny Andersson barfota. Han förflyttar sig tyst och försiktigt, som när man inte vill synas eller höras – som ett lejon när det jagar. Han kallar det att gå på tå, vilket många bör lära sig, tycker han, för att bland annat få en bra hållning, känna självsäkerhet och medvetenhet. Att gå på tå är en av sakerna han lär sina studenter i spårarkonsten. Conny Andersson var tidigare polis. Han är både erkänd för sin specialitet, men också ifrågasatt för sina metoder.

– De som ifrågasätter mig är kriminella jägare som sysslar med tjuvjakt, säger Conny Andersson.

Han visar tidningen runt i hela den grå herrgården från 1700-talet. Det var i höstas som han kände behovet av att följa sin hjärta och skaffa en kursgård ute på landet. Han sålde sin etta på söder, och när han hittade ett luftigt tvåvåningshus i Torslunda, Sigtuna, visste han direkt att det skulle bli hans nästa hem och fäste för hans spårskola.

– Jag litar alltid på min intuition, säger Conny Andersson. Herrgårdens tjusning är det höga taket, trägolven, gammaldags tapeterna och kakelugnarna. Han visste att här kommer hans studenter trivas och utvecklas i spårarkonsten.

Tracker School Sweden, TSS, bildades redan 2006. Det som enligt Conny Andersson skiljer en spårare från en kriminaltekniker är att förutom att använda modern spårteknik förlitar trackern sig också på traditionell spårning. Conny Andersson blev "tracker" genom en speciell trackerutbildning i USA hos Tom Brown Jr, som lärde ut "apache tracking". Conny Andersson blev specialist i taktisk spårning, och efter polisåren började han satsa fullt ut på sin spårskola. 

Men spårningen begränsar sig inte endast till att lösa brott, betonar han. Spårningen handlar ockå om att hitta livsglädje. Därför erbjuder han korta kurser som fokuserar på kroppsrörelser och sökandet efter sanning och livslust. Han kallar detta för "utbildningar i den mänskliga förmågan att spåra och lära människor att åter bli seende och närvarande"

– Här är det relationen till sig själv som man spårar upp. Det är ju livskvalitetshöjande att se världen, att se sig själv, att ha kontakt med alla sinnen och förstå sanningen. Genom att hitta sig själv kan man sluta kopiera andra, och följa sitt eget hjärta. Det är ett sätt att utveckla sin genuina sanna sida. Livet känns meningslöst när man lever i osanning. Då tappar man spåret, säger Conny Andersson.

 

 

<p>Spårskolan</p>

Tracker School Sweden (TSS) Grundades 2006 av Conny Andersson, som blandar de amerikanska ursprungsbefolkningens spårarkonst med modern spårteknik. I november 2018 flyttades TSS från Stockholm till Torslunda i Sigtuna. Conny Anderssons trackerlärare var Tom Brown Jr.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago