Han ska leda största flyghotellet

Arlanda får ett rejält tillskott med hotellrum i början på nästa år. Intill Sky City växer nu Nordens största flygplatshotell fram.

20 maj 2019 07:00

Hotellet kommer att drivas av koncernen Nordic Choice Hotels ”rebellkedja” Comfort Hotel under ledning av hotelldirektör och vd Jostein Rajala, 36.

Jostein Rajala är uppvuxen både i Norge och Uppsala. Han har de senaste åren startat hotell i Stockholm city och Kista med stor framgång och beskrivs som ett stjärnskott av kollegerna i norske Petter Stordalens koncern.

– Det här är något av en dröm för mig, att få utveckla och driva ett hotell på en så spännande plats som Arlanda, säger Jostein Rajala när vi åker bygghiss på utsidan av hotellets tretton våningar höga fasad.

I början av nästa år ska det här bli ett budgethotell för resenärer och konferensgäster. Affärsidén är att omkullkasta idén om vad ett budgethotell är, att trots låga priser kunna fokusera mycket på hållbarhetsfrågor.

Färden i bygghissen visar sig ha som mål att vi ska upp på taket för att kunna se den unika utsikten över hela flygplatsen från det som ska bli hotellets takbar.

Hit kommer både allmänheten och hotellgästerna att vara välkomna. Förmodligen kommer det även bli ett populärt tillhåll för så kallade flightspotters.

– Vi ville bygga en våning högre, men fick nobben eftersom hotellet inte får skymma sikten för flygledartornet, säger Jostein Rajala och kollegan Andreas Feiring som ändå är mycket nöjda med utsikten.

Jostein Rajala berättar entusiastiskt att det är tempot på flygplatser han gillar mest. Innan han kom till Stockholm arbetade han bland annat på ett hotell vid flygplatsen Gardemoen i Oslo. Han har även bott i Australien.

– Det första som kommer möta besökarna i det nya hotellet blir en stor ”Barception” i bottenplanet – en bar med mat och häng kombinerat med reception, säger Jostein Rajala som också välkomnar personer som inte bor på hotellet att i framtiden sitta här i loungen på dagarna för att dricka kaffe eller jobba.

En viktig devis för Jostein Rajala är att alla människor har lika värde och ska ha samma möjligheter till jobb med mera oavsett läggning, kön, etnicitet, religion och så vidare.

– En arbetsplats och ett företag blir mycket starkare om inte alla som arbetar där har samma bakgrund, säger han när vi vandrar på bottenplanet av byggnaden.

– Här utanför ska det exempelvis bli ett torg. Swedavia har utbyggnadsplaner för hela 50 år framåt, säger Jostein Rajala och pekar ut genom stora fönsterväggar.

Det nya hotellet ligger mellan terminal 4 och 5, intill Clarion Hotel Arlanda som tillhör samma koncern. Från båda hotellen kommer gästerna att kunna gå i semestersandalerna rakt in på flygplatsen, antingen i en tunnel i luften eller under tak på marken.

En av hotellets målgrupper är personer som bor långt från Arlanda, som vill övernatta om de ska med ett tidigt morgonflyg.

Det som ingår i Comforthotellens koncept är att bara erbjuda det nödvändigaste, att kunden inte ska betala för sådant de inte behöver. Hotelledningen märker också av en högre miljömedvetenhet hos gästerna.

– Det som är bra för plånboken är också ofta bra för miljön. Jag märker att allt fler hotellgäster också tänker i de banorna. Därför tror jag så mycket på det här konceptet, säger Jostein Rajala.

Han poängterar att hållbarheten i företagets filosofi förutom miljöfrågor även handlar om hur de anställda ska arbeta och vilka som ska arbeta på hotellen.

– I Kista talar våra anställda 28 olika språk. Att anställa personer med många olika bakgrunder är ett framgångsrecept, det är jag helt övertygad om, säger Jostein Rajala innan vi går ut från det som ännu är en byggarbetsplats.

Comfort Hotel Arlanda Airport

Hotellet blir med sina 503 rum Nordens största flygplatshotell. Byggnaden är 20 000 kvadratmeter stor och består av 14 våningar takbaren inräknad.

På hotellet kommer det även att finnas självincheckningsstationer, en tvättomat, ett gym, fyra konferensrum, en crewlounge med pentry för flygpersonal och ett lekrum för barn.

Här finns även tio åttabäddsrum för stora familjer eller delar av idrottsslag.

Hotellet kommer att ha cirka 120–130 anställda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom