Han bygger i liten skala

I Sigtuna bor en modellbyggare av stora mått. För ett par veckor sedan fascinerades många av en konst- och hantverksutställning i Kulturgården.

28 augusti 2019 14:00

Modellmakaren Bo Ljungs konsthantverk hamnade av en slump på Sigtuna kulturförenings medlemsutställning då han fick höra att det fanns plats kvar. Modellerna som visades var mycket detaljerade och avslöjade några av den relativt nyblivne Sigtunabons största intressen; teknik- och industrihistoria samt rymden.

– Jag har byggt modeller på fritiden under många år, det är en bra avkoppling och var en rolig omväxling till allt pappersarbete på jobbet, säger Bo Ljung som innan han gick i pension arbetade som civilingenjör och projektledare inom satellittillverkning och annan rymdteknik.

Bland annat har han bott i Chile och fick genom jobbet ett intresse för hur astronomin såg ut förr.

En av hans modeller föreställer ett observatorium med stjärnkikare.

– Jag är fascinerad av pionjärerna som på tidigt 1900-tal byggde stjärnkikare, förklarar Bo Ljung som också ihop med arkeologer byggt den miniatyrmodell av hus från 1000-talet, som numera ingår i Sigtuna museums fasta utställning.

Men det som kanske fascinerar Bo Ljung mest är teknikhistorien under industrialismen, något som märks i hans modeller.

En av hans mest detaljerade modeller föreställer en ångdriven maskinverkstad. Här finns allt från ångmaskinen till små svarvar och ett dass åt arbetarna i fabriken. Lamporna lyser svagt precis som det gjorde förr.

– Fabrikerna var mörka och hade dålig arbetsmiljö. Fönstren var även täckta med smuts.

Karen Salmose, ordförande för Sigtuna kulturförening, är glad över att Bo Ljung ville ställa ut några av sina modeller i deras samlingsutställning.

– Det finns många historiska bilder från fabriker på den här tiden, men jag tycker historien blir mycket mer levande och lättillgänglig för åskådarna när de får se det i 3D, säger Karen Salmose.

Hon säger att modellerna definitivt kan räknas både som hantverk och konst.

– Det är inte alla som lyckas få in samma autentiska känsla i sina modeller som han. Jag tror att många fascineras av kulisserna och vill lära sig mer när de tittar in i modellerna, säger Karen Salmose och pekar på fabrikens kontor en trappa upp där det lyser i fönstren.

Bo Ljung säger att modellen har tagit tre år att skapa.

Hur går du tillväga?

– Jag provar mig fram. Det finns inga manualer, utan jag provar och gör om tills jag blir nöjd.

Små skalpeller och urmakarsvarv med mera är en av hemligheterna bakom det finskaliga arbetet. Oasis och frigolit som skulpteras och målas samt metall som svarvas är några av materialen i väggar och fabriksmaskiner. Modellerna gör han oftast i skalorna 1:25 eller 1:50.

– Förklaringen till att jag vill bygga så litet som möjligt är att det går att få plats med mer och att modellerna inte tar för stor plats hemma, säger Bo Ljung.

Utöver hans modeller fanns mycket annat intressant att se i Kulturgården under medlemsutställningen som avslutades 22 augusti. Övriga åtta som visade konst och hantverk var Cecilia Rojas Castro, måleri, Aliro Delgado Fuentealba, måleri, Ulla Grevér, textil, Gisela Löwenberg, måleri, Jörgen Hübner, fotografi, Daniela Rosu, smycken och lergods, Gurli Nyberg, måleri och textil samt Marianne Andrén, måleri.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa