Han är Dagens förebild

Märstabon Jonatan Alfvén utsågs till Årets förebild av tidningen Dagens läsare.

12 december 2016 13:22

"Fantastiskt, vad roligt! Det var en fin uppmuntran inför min resa, en helt perfekt start," uppger 24-årige Jonatan Alfvén till tidningen Dagen.

Journalisten Josefin Lilja förklarar hur han vunnit utmärkelsen:

– Exakt hur många som röstade går vi inte ut med, men Jonatan fick 71 procent av rösterna och blev på så sätt en solklar vinnare av Årets förebild. Det går till på det viset att våra läsare får nominera personer som de tycker ska bli årets förebild, därefter väljer en jury ut fyra personer som går vidare, och som vi gör reportage om i tidningen för att presentera dem för läsarna. Därefter får läsarna rösta fram vinnaren, skriver Josefin Lilja till Sigtunabygden.

Jonatan Alfvén har, enligt Dagen, kämpat med mod och stort hjärta för att flickor och pojkar som utnyttjats som sexslavar – i Nepal och Indien – ska få ett värdigt liv genom organisationen "Love Nepal".

Jonatan Alfvén tog emot utmärkelsen precis innan han reste till Indien, till bordellområden där unga flickor och pojkar säljs som sexslavar.

Han är också aktuell med ett julprogram på plats, där hjälporganisationen hjälper 1 500 människor med mat, julklappar, underhållning och information om sina rättigheter, enligt Dagen.

Jonatan Alfvén kommer att bo och arbeta i Indien under några månader. Planen är att komma tillbaka till Sverige på sommaren för att skapa opinion.

De andra nominerade är: Annika Borg, som startade virtuell katedral för förföljda kristna, Inger Edén och Margareta Brandt som har samlat in 2,5 miljoner kronor till de afrikanska kvinnorna och Börje Erdtman, som räddar barn undan kriminalitet och prostitution i Colombia.

"Ni är inte bortglömda"

"Love Nepal - en revansch"

"Tusentals tvingas till prostitution"

"Mode made in Stora gatan"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Läs mer: Jeanina Santiago