Förslag: Konsertlokal vid ruinen

Under 2018 restaurerades S:t Olofs kyrkoruin i Sigtuna stad. I år är det dags för S:t Pers kyrkoruin – som framöver kan bli till en plats för konserter och events.

27 februari 2019 17:00

För några år sedan fattades ett beslut om att restaurera S:t Olofs, S:t Pers och S:t Lars kyrkoruiner i Sigtuna stad.

Nyligen klubbade Kultur- och fritidsnämnden igenom ett tilldelningsbeslut värt 1,2 miljoner kronor angående en entreprenör som ska utföra restaureringen av S:t Per. Den totala kostnaden väntas landa på runt 8 miljoner kronor. Utöver Sigtuna kommun går även Sigtuna församling in med 1,2 miljoner kronor. Länsstyrelsen för resten, det vill säga 5,6 miljoner kronor.

– Det här var ett beslut som vi var tvungna att ta för att inte tappa för mycket tid, säger Lars Björling (SfS) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun.

I det tysta pågår ett annat projekt om att kunna använda S:t Pers ruin till mer än att vara ett sevärt fornminne.

– Man kan tänka sig att det skulle kunna gå att göra events av olika slag där, som konserter, utställningar eller bröllop med mera, säger Lars Björling.

Från kommunens sida är det Ted Hesselbom, som är verksamhetschef på Sigtuna Museum & Art, som jobbar med projektet.

– Vi har har haft samtal med flera olika aktörer i Sigtuna. Det alla är överens om är att ett tak skulle skydda ruinen och göra att vi kan ha inomhusaktiviteter, men hur ett sådant tak ska se ut utan att störa ruinen är den stora frågan. De här planerna fortsätter, säger han.

Restaureringen av S:t Per är tänkt att dra i gång under våren och stå klar sista oktober. Under 2020 är det S:t Lars tur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson