Sigtuna hantverkshus flyttade från Arlanda industriområde till Södergatan 24 i våras. Lokalen har krympt, men kundkretsen har ökat. Tidigare jobbade de mest för företag, men nu är det fler privata kunder som lockas dit, framför allt pensionärer. 

Sigtuna hantverkshus drivs av det Arbetsintegrerande sociala företaget VioNi samhällsentreprenör ekonomisk förening sedan 2017. Innan dess var det Sigtuna kommuns verksamhet sedan 1995.  

–  Vi hjälper människor som vill pröva sin arbetsförmåga och träna via Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, säger arbetsledaren Elina Lembie.

Artikelbild

| Elina Lembi och Esma Celik på Sigtuna hantverkshus i Märsta. De gör till exempel justeringar och ändringar på kläder och andra hemtextilier. De gör även "remakes".

Arbeteträningen i vår sömnadsateljé riktar sig till personer som blivit sjukskrivna och varit borta från arbetsmarknaden under en längre period och som behöver handledning i anpassad miljö, säger arbetsledaren Elina Lembie.

I huvudsak sys det hemtextilier. De gör till exempel ändringssömnad och reparation av kläder. De gör även "remakes": skänkta tyger förvandlas till kassar, hattar och kökstextilier, med mera.

De samarbetar också med företag och gör till exempel om kasserade hotellakan och handdukar till skopåsar, kassar och tvättlappar.  

Förutom Sigtuna hantverkshus driver föreningen även det nyinvigda kaféet vid Kolsta, dit SFI-utbildningen har flyttats. Den driver även Arlandagymnasiets kafé sedan 2017 och Kulturkaféet vid Kulturlänken sedan 2016.