Flera barnfamiljer kan bli hemlösa

Flera nyanlända familjer, omkring 20 hushåll, riskerar att förlora sin bostad under 2018. ”Det är kaos. Vi vet inte var vi ska bo”, säger några av dem.

5 juni 2018 08:00

Tidningen har pratat med sex familjer som hotas av vräkning från sina jourlägenheter. Situationen känns hopplös, berättar de.

– Vi står i en lång kö hos Sigtunahem och andra bostadsföretag i hela Sverige. Det är omöjligt att få lägenhet, säger de.

De sex familjerna kom till Sverige genom att ett av barnen i familjen kommit som ensamkommande. Värdkommunen blev Sigtuna, och barnen fick till en början bo på olika hotell. Senare, omkring år 2015, följde deras familjer efter. De flesta familjer består av föräldrar med flera barn, och de flyttades till jourlägenheter med två sovrum per familj. Några har hittat arbete och betalar hyran på runt 12 000 kronor själva.

Dessa familjer upplever sig ha kunnat integrera sig bra i samhället.

– Vi har nu vänner i Märsta. Vi pluggar och många av oss har fått jobb. Vi vill inte flytta och börja om från början, säger en av personerna.

– Dessutom är det ju riktigt svårt att hitta billiga lägenheter i hela landet.

Sigtuna kommun menar allvar när det gäller vräkningen, menar de. Det har en 15-årig flickas familj fått uppleva själva.

– Vi slängdes ut på gatan i vintras. Vi trodde aldrig att det skulle hända oss i Sverige, ett land som tänker mycket på barnperspektivet, säger 15-åringen.

Det som hände 15-åringens familj kan hända dem, och detta orsakar mycket stress och depression hos familjerna.

Kambiz Asadollahi, verksamhetschef på Centrum för vuxenutveckling i Sigtuna, betonar att kommunen har skrivit korttidskontrakt med familjerna. Samtidigt arbetar en bosättningsgrupp för att hjälpa dem hitta lediga bostäder i hela landet.

– Det är individens ansvar att hitta ett stabilt boende. Stockholm har en tuff bostadsmarknad, men möjligheten att få ett förstahandskontrakt ökar när man har ett arbete och en stabil egen försörjning, säger Kambiz Asadollahi.

Att hamna på hotell och vandrarhem är inget alternativ denna gång, enligt Kambiz Asadollahi. Placeringar i vandrarhem är akuta och tidsbegränsade.

Finns det möjlighet att ni ändrar ert beslut?

– Om det kommer fram nya omständigheter kommer dessa att beaktas.

Parwiz, en av ungdomarna, säger att de känner sig lurade när de skrev under korttidskontrakten med Sigtuna kommun.

– Vi förstod inte vad det handlade om. Vi kunde inte språket, vi hade inte tolk och kontaktperson. Och vi fick inte en tillräcklig förklaring om vad kontrakten handlade om, säger Parwiz.

Läs också:

Färre hemlösa i Sigtuna

Papperslösa utan bostad igen

Räddade hemlös familj

Familj förlorar sitt boende

Bosättningslagen säger så här:

Kommunerna är skyldiga att ta emot anvisade nyanlända för bosättning.

Länsstyrelsen fastställer antalet som anvisas till varje kommun.

Till Sigtuna anvisades 108 personer år 2016, 107 personer år 2017 och 73 personer år 2018.

Lagen innebär att kommunen ska tillhandahålla bostäder för de som anvisas.

Källa: Sigtuna kommun

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago